Béla

János vitéz táncban elbeszélve

2013.04.08. 11:12

Programkereső

A Honvéd Táncszínház János vitéze - melyet Novák Ferenc rendezett - április 18-án ismét látható a RaM Colosseum színpadán. Legyen ott az előadáson Ön is!
János vitéz - Honvéd Táncszínház
János vitéz - Honvéd Táncszínház

A magyar irodalom „örökzöld" remeke, a János vitéz számtalan formában kelt új és új életre, mióta 1844-ben Petőfi Sándor megírta Kukorica Jancsi és Iluskája hányatott sorsát-szerelmét. Jancsi volt már operetthuszár, rajzfilmhős, mesejátékok vándora, s ki tudja még, hány és hány változatban álmodták színpadra vagy éppen mesekönyvbe csodás kalandjait. A Honvéd Táncszínház szerzőgárdája tiszteletlenül tisztelve Petőfi eredeti művét, sajátságos zenés-táncos mesejátékot alkotott. A táncjáték természetesen híven követi magát a történetet, ám a magyar néptánc-kincs anyagából merítve sokféle folklór elemmel és főként vérbő humorral szövi át Petőfi meséjét. Sokszínű előadás kerekedik így, benne szerelmi líra és burleszkbe illő csaták, rémisztő sárkány-kaland és különös lovakon nyargaló, nem mindig nyalka huszárok, s táncos lábú tündérek hada. Román Sándor és Szűcs Elemér koreográfiáját Novák Ferenc rendezte színpadra, melyhez Novák Péter írt dalszövegeket.

Kérdés: Irodalmi kifejezéssel élve mi a műfaja a János Vitéznek?

Az április 15-én délig helyesen válaszolók közül ketten partenerükkel együtt ott lehetnek az április 18-i előadáson a RaM Colosseumban (az egyik pár jegy a 10:30, a másik pár pedig a 14:00-kor kezdődő előadásokra szól).