Gábor, Karina, Ders

Elhunyt Frederic Franklin amerikai balettművész

2013.05.06. 12:43

Programkereső

A brit születésű amerikai művész nagyban hozzájárult a modern balett egyesült államokbeli népszerűségéhez. Franklin 98 éves korában hunyt el.

A liverpooli születésű táncművész tüdőgyulladásban halt meg szombaton egy manhattani kórházban - közölte élettársa, William Ausman. Franklin legutóbb 95 évesen lépett színpadra a Rómeó és Júlia előadásában, az American Ballet Theatre társulatával.  A társulat művészeti igazgatója, Kevin McKenzie szerint Frederic Franklin a balettvilág nagyhatású alakja volt, aki hatalmas memóriájával képes volt felidézni a 20. század legjelentősebb táncmozdulatait, többek között olyan nagy koreográfusok támaszkodtak az emlékezetére, mint George Balanchine.

Franklin az 1950-es években Szergej Gyagilevvel és annak Monte Carló-i Orosz Balettjével turnézott az Egyesült Államokban. McKenzie szerint Franklin magába sűrítette a régi és a modern balettet, és segített a klasszikus balettnek elfoglalni méltó helyét az Egyesült Államokban. Halála a táncművészet egy korszakának végét jelenti.