Bernát, Felícia

Néptáncforgatag Szegeden

2013.06.25. 15:35

Programkereső

Több száz táncos mutatkozik be és ad számot tudásáról a július 5-én kezdődő VIII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon Szegeden.

A 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viselő fesztivált minden második évben rendezik meg a Tisza-parti városban - mondta Simoncsics János fesztiváligazgató az eseményről tartott június 25-i sajtótájékoztatón. A hagyományokhoz híven az idei fesztivál is menettánccal indul a szegedi sétálóutcán, majd a résztvevő együttesek a Dugonics téren adnak néhány perces virtuóz ízelítőt műsorukból mintegy kedvcsinálóként a Kisszínházban rendezendő folklórbemutatókhoz.

Gubanc Táncegyüttes
Gubanc Táncegyüttes

Bár a fesztivál nem verseny, a Martin György Néptáncszövetség által a fesztiválra kiválasztott együttesek zsűri előtt mutatják be húsz-huszonkét perces műsorukat a színházban június 28-án pénteken, illetve szombaton este. A szakemberek a következő délelőttökön értékelik a társulatok koreográfiáját, tánctudását és viseletét. Már hagyomány, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben egyre erősödő vajdasági társulatok is bemutatkoznak a rendezvényen. Idén a horgosi Gubanc táncegyüttes és a Juhász zenekar lesz a fesztivál vendége. A tánc nem ér véget a folklórestekkel, a bemutatók után az együttesek tagjai hajnalig tartó táncházat rendeznek - mondta a fesztiváligazgató.