Konrád

Párizsban vendégszerepel a Bécsi Operabalett

2013.07.04. 14:54

Programkereső

Huszonegy előadással mutatkozik be a párizsi Théâtre du Châtelet-ban a Bécsi Állami Operaház balettegyüttese július 4. és 27. között.

Manuel Legris, a francia balett volt csillaga, aki harmadik éve vezeti a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét, Dominique Meyer intendánssal együtt 2010-ben érkezett a Ringben álló házba. A táncos-koreográfus példátlan sikerrel dolgozik - tartja a bécsi közvélemény, az előadások látogatottsága kilencvennyolc százalékos.

Wiener Staatsoper
Wiener Staatsoper

A tánc nyara elnevezésű fesztiválon három műsort is szentel az ausztriai társulat a Bécsben is kedvelt orosz származású, de legtöbbet francia színpadokon alkotó Rudolf Nurejevnek. A balettvilág sztárja tíz éve hunyt el, idén lenne 75 éves.

Hat előadáson, a Táncperspektívák című programban a kortárs repertoárjukat mutatják be. A többi tizenkét alkalommal Nurejevnek a világot bejárt koreográfiáját, a Ludwig Minkusz zenéjére készült egész estés táncjátékot, a Don Quijotét adják elő. A darab koreográfiáját 1966-ban Nurejev a bécsi balett-társulat számára készítette el, és azóta rendszeresen ott van a Staatsoper műsorán.

A nemzetközi tagságú társulat sztárjai lépnek fel a vendégjátékon: az orosz Olga Jesina, Maria Jakovleva, Robert Gabdullin, Kirill Kurlajev, Vlagyimir Csihov, a fehéroroszországi Irina Cimbal, a grúz Keteva Papavan, az ukrán Gyenyisz Cserevicsko, a moldovai Mihail Sosnovchi, az albán Enio Peci és a japán Kimoto Maszaju.