Konrád, Tivadar

Mészáros László Pro Cultura Hungarica díjas

2013.07.11. 10:39

Programkereső

A Svédországban élő balettmester Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkártól vette a díjat július 10-én Budapesten.

Mészáros Lászlót a magyar kultúra értékeinek megismertetése érdekében tett erőfeszítései elismeréseként jutalmazta Balog Zoltán miniszter a díjjal. Mészáros László az Állami Balettintézetben végzett, ezt követően az operaház magántáncosa lett. Egy évtized után a norvég nemzeti baletthez szerződött, majd 1984-től két évig az augsburgi városi színház tagjaként Európa számos országában fellépett.

Svéd Királyi Színház
Svéd Királyi Színház

1986 óta a malmői városi színház balettmestere, dolgozott például a Stockholmi Királyi Balettben, a göteborgi színházban és a Cullberg Balettben, a Királyi Svéd Balettintézetnek évtizedek óta állandó munkatársa. A kilencvenes évek elején saját tánciskolát nyitott, tanítványait a legismertebb balettintézetek felvételijére készíti fel. Évente szervez nekik nyári kurzust Budapesten, ahol a Magyarországra látogató svéd, norvég és izlandi diákoknak lehetőségük van megismerkedni a magyar balettművészettel, sokan közülük a Magyar Táncművészeti Főiskolán vagy a Győri Balettiskolában készülnek fel táncos karrierjükre.

"A munkásságáért Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett mester felkészültségét és kiváló pedagógiai érzékét tanítványainak szakmai sikerei igazolják vissza, ami méltán tette őt népszerűvé választott hazájában. Életműve tehát nemcsak a magyar kultúra jó hírét öregbíti a világban, de fórumot is teremt a jövő különféle országokból érkező balettművészei számára egymás kölcsönös megismerésére és megbecsülésére" - indokolták a kitüntetést a díj átadói.