Sándor, Ede

Érzelmi szálak szövevénye

2013.07.16. 08:34

Programkereső

A Budapest Táncszínház három rendező egy-egy koreográfiájával lép ismét a színpadra a Nemzeti Táncszínház szervezésében július 30-án a Karmelita udvarban. VILLÁMINTERJÚ a társulatvezető Földi Bélával.

- Mi inspirálja Stravinky műveiben?

- Az Imagine a Stravinsky Inspirációk című estünk egyik részlete. Az előadás a zeneszerző - a tánc irodalomban nagyon ismert - zeneműveit dolgozza fel két vendégkoreográfus által. A Tűzmadár és a Tavaszi áldozat mellett ezért úgy gondoltam, hogy egy személyes témát viszek színre. Ez az Imagine, amelyben a művészet örök jelenléte, annak fennmaradása és időntúli inspirációja kerül megfogalmazásra.

Egy művész hallhatatlan lelke tapinthatóvá válik. Az érdekel, hogy az idő múlásával az alkotó művész jelenléte a világban mennyire időtálló. Például Stravinsky a mai napig inspirálja a kortárs művészetet, színházakat tölt meg. Az Imagine nem cselekményes balett, nincs leírható dramaturgiája. Sokkal inkább érzelmi szálak szövevénye, amelyhez a zeneszerző Italian suite-jét, egy nagyon finom vonós, lírikus zenét választottam, nem véletlenül. Talán az embernek sajátos fogalmai lesznek a kor előrehaladtával, és önmaga is szentimentálissá válik.

Földi Béla
Földi Béla

- Melyik Stravinsky darab áll Önhöz közelebb?

- Szívesen mondanám művészként, hogy a saját darabom, de a Stravinsky Inspirációk című előadásból Raza Hamadi Tavaszi áldozata a leginkább elkészült, igazi mestermunka. Nagyon muzikális, és közelebb áll ahhoz, amit úgy hívunk, hogy dramaturgikus, cselekményes balett. Ez ma már nem divat a kortárs táncművészetben, én azonban szeretem.

- Milyen új darabtervek foglalkoztatják? Hogy telik a nyári szezon?

- Évad vége van, ilyenkor az oxigén felvételünk már nem száz százalékos. A nyáron pihenünk egy hónapot, elmegyünk a brünoi táncfesztiválra a Sec-kel, szervezünk egy nagyszabású tánckurzust a Depo-ban, és már zajlanak a következő évad új premierjének előkészületei. Anna Frank naplóját szeretnénk táncszínházi előadásként feldolgozni. E világhírű, nagyszabású esthez sikerült megnyernünk egy Kossuth-díjas színészt és egy Kossuth-díjas zeneszerzőt. Izgalmas munkának nézünk elébe.