Zelma, Rajmund

Benyovszky Kassán

2013.08.06. 16:18

Programkereső

A Ghymes koncertje és a Honvéd Táncszínház Benyovszky Móric életéről szóló előadása színesíti a kassai Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot augusztus 10-én a város amfiteátrumában.

A Magyarország kassai főkonzulátusa szervezésében és támogatásával megvalósuló program első részében az idén 30 éves, Kossuth-díjas Ghymes ad koncertet. Az együttes, amelyet 1983-ban alapítottak Nyitrán a Szarka testvérek, 30 fényév című, tavaly év végén megjelent lemeze anyagát mutatja be. "A fényév arra utal, hogy ez a három évtized meglehetősen fényes, gyors és szép volt számunkra" - magyarázta a címválasztást a Ghymes egyik alapítója, Szarka Tamás. Az együttes eddig tizennyolc önálló albumot jelentetett meg, ezek közül tíz lett platina- és öt aranylemez. Zenéjüket általában a világzene kategóriájába sorolják, a dallam- és szövegvilágában egyaránt egyedi muzsika ezer szállal kötődik a magyar népzenéhez, de más Kárpát-medencei, illetve balkáni zenei hatások is tetten érhetők művészetükben.

Honvéd Táncszínház: Tenkes kapitánya
Honvéd Táncszínház: Tenkes kapitánya

A Ghymes-koncertet a Honvéd Táncszínház fellépése követi. A Benyovszky Móricról szóló előadás, amely Vincze Zsuzsa forgatókönyve alapján a Szegedi Szabadtéri Játékok felkérésére készült 2008-ban, több éves szünet után lesz látható Kassán. A világutazó élettörténetének főbb állomásait és eseményeit bemutató produkcióban szlovák, cseh, lengyel és afrikai táncosok is közreműködnek majd.