Csilla, Noémi

Pina Bausch táncszínháza megújul

2013.08.12. 10:45

Programkereső

Megfiatalodik a Pina Bausch által alapított Wuppertali Táncszínház, amely az ősszel kezdődő új évadban ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját.

"A fiatalítás folyamata most kezdődik el. A társulatban ötven-hatvanéves táncosok is dolgoznak. De természetesen nem tudunk tucatnyi új táncost alkalmazni. Ez meghaladná a város anyagi lehetőségeit" - mondta Lutz Förster, a táncszínház művészeti vezetője, aki a társulat egyik hatvanéves táncosa.

Pina Bausch
Pina Bausch

A fiatal táncosok mellett a karrierjük végén álló táncosoknak is kell jövőt biztosítani Förster szerint. A művészeti vezető elképzelése alapján lehetséges, hogy más színházak, mint ahogy a Párizsi Nemzeti Opera (Opéra National de Paris) is, a Pina Bausch Alapítvány beleegyezésével átvesz koreográfiákat. Az idősebb táncosok pedig segíthetnek a klasszikus balett-táncosoknak a szokatlan darabok megtanulásában. Förster kitért arra is, hogy a fiatal táncosok új koreográfiákat is akarnak. Mint mondta, az is fontos, hogy a társulatot a repertoáron túl azzal is életben tartsák, hogy a darabokat új és már befutott koreográfiákkal mutassák be.

Lutz Förster - Tanztheater Wuppertal
Lutz Förster - Tanztheater Wuppertal

"A táncszínháznak van jövője" - jelentette ki Förster, aki szorgalmazza, hogy Wuppertal város lezárt és felújításra szoruló színházát a társulat központjává alakítsák át. A táncszínházat az erősen eladósodott város jelenleg is évi 2,5 millió euróval (mintegy 742 millió forinttal) támogatja, a megújuláshoz azonban ez kevés: csak a színház átépítéséhez negyvenmillió euróra (11,8 milliárd forintra) lenne szükség. Pina Bausch világhírű művész, a társulat alapítója négy éve hunyt el. Azóta a táncosok több mint négyszáz előadást tartottak Wuppertalban és világszerte.