Orbán

Új növedékek a Táncművészetin

2013.09.03. 15:26

Programkereső

256 növendék számára kezdődött el szeptember 2-án a 2013-14-es tanév a Magyar Táncművészeti Főiskola Művészképző Intézetében.

Idén a frissen felvettek közül 27-en a klasszikus balett szakirányon, 20-an pedig az ismét induló modern tánc szakirányon kezdhették meg tanulmányaikat. Idén két végzős évfolyam lesz, a klassszikus balett és a néptánc szakirányon. A klasszikus balett szakirány összevont végzős évfolyamának élén mestercsere történt, a hallgatókat a továbbiakban Dózsa Imre professzor emeritus veszi át és készíti fel a képesítő és a koncertvizsgára. A végzősök a hagyományos júniusi operaházi koncertvizsgán ezúttal is mesterdarabokban parádézhatnak. A tervek szerint a műsoron szerepel majd Seregi László 1976-os koreográfiája a Kamarazene No.1, a kortárs amerikai koreográfus Robert North Könnyed fandangó-ja, Harangozó Gyula Johann Strauss zenéjére írt vidám és irónikus egyfelvonásos balettje a Térzene és Aszefjev-Zaharov Bahcsiszeráji szökőkút című balettjének húszperces szvittszerű feldolgozása.  

Dózsa Imre
Dózsa Imre

A Táncművészeti Főiskola tavalyhoz képest 31 közalkalmazásban lévő oktatót és dolgozót kénytelen nélkülözni az időközben megváltozott nyugdíj melletti továbbfoglalkoztatási szabályok miatt. Az oktatás színvonalát az új tanévben nagy erőfeszítésekkel és extra terhekkel, de sikerült az intézménynek megőriznie. A finanszírozási problémák nem enyhültek, évtized óta először okozott gondot az intézménynek a közüzemi számlák késedelem nélküli kiegyenlítése. A bevételek markáns részét adó költségtérítéses hallgatók létszáma már korábban is jelentősen csökkent, mivel a fenntartó 196 ezer forintról 300 ezer forintra emelte a félévenkénti térítési díjakat.

Idén pedig az érvényes kormányrendelet értelmében a meghatározott ponthatárt elérőket államilag finanszírozott helyre vette fel az intézmény, így friss belépők között már nincs fizetős képzést igénybe vevő. Mindezek ellenére a nyári szünet alatt is sikerült a legfontosabb felújítási és karbantartási munkákat elvégezni, bár némi civil segítséggel. A intézmény külön keretéből megvalósult a Columbus utcai campus műemlékvédelem alatt álló közoktatási épületének külső felújítása és a Kazinczy utcai pedagógiai épület tetőszigetelése. Ez utóbbi intézmény általános állapota, bár némileg javult, ám továbbra sem megnyugtató. Szakály György, az intézmény rektora évindító beszédében utalt arra, hogy a Táncpedagógiai Intézet színvonalas szakmai működtetésének megnyugtató megoldása a Columbus utcai campus területén való elhelyezése lenne, amelynek anyagi fedezetére, megoldások keresésére az intézmény ígéretet kapott a fenntartótól.

Balerinák
Balerinák

A szeptember 2-i intézményi évnyitón Szakály György köszöntötte az ötven és a negyven évvel ezelőtt végzettek közül a megjelenteket. Baráth Ibolya, Lieszkovszki Melinda, Galovits Attila ötven évvel ezelőtt, Fajth Blanka, Györgypál Gabriella, Magasházi Katalin, Zarnóczay Gizella, Fehér Tibor, Molnár János, Rotter Oszkár, Szabó Tibor, Szolnoki Zoltán pedig negyven évvel ezelőtt kapott táncművész diplomát. Idén Földi Lea IX. évfolyamos klasszikus balett szakirányon tanuló hallgató kapott Köztársasági Ösztöndíjat.