Klaudia

Táncra kelt Chagall-képek

2013.10.03. 14:03

Programkereső

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeinek Stravinsky-koncertjét a Bozsik Yvette Társulat előadása követi október 9-én a Nemzeti Táncszínházban.

A Magyar Nemzeti Galéria, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzeti Táncszínház a művészeteken átívelő, egymásba kapcsolódó programsorozatán keresztül egyszerre látogatható koncert, táncelőadás és kiállítás. A Nemzeti Táncszínház kapcsolódó előadására 20% kedvezmény érvényesíthető a Magyar Nemzeti Galéria Chagall kiállítására. A kiállítás belépőjegye pedig szintén azonos mértékű kedvezményre jogosít a feltüntetett táncelőadásokra, melyek előtt kamarakoncertet adnak a Zeneakadémia növendékei.

Bolero / Tavaszi áldozat - Bozsik Yvette Társulat
Bolero / Tavaszi áldozat - Bozsik Yvette Társulat

Október 9-én az este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeinek Stravinsky-koncertjével kezdődik 18 órától, melyen Stravinsky A katona történetét adja elő Várkonyi Zsófia (hegedű), Rácz Balázs (klarinét) és Csurgai-Horváth Lilla (zongora), valamint az Olasz Szvitet Kruppa Bálint (hegedű) és Fejérvári Zoltán (zongora)

A kiállítással kiegészülő programsorozat részeként a látogatók a Magyar Nemzeti Galéria Chagall Háború és béke között című tárlatát is megtekinthetik.

"Az 1910-es évek Párizsa a modern művészetek egyik legmozgalmasabb és leglelkesítőbb centruma volt. Festők, szobrászok, zenészek, táncosok, költők, színészek mind egymást inspirálva, egymásra figyelve alkottak, s tán csak kevesen gondolták, hogy művészetük még száz év múltán is eleven és friss marad. S mégis akadtak olyan művészi életpályák ebbe a felfokozottan termékeny korszakban, amelyek soha nem érintkeztek egymással. Chagall 1911-ben érkezik Párizsba egykori tanára, Leon Bakst tanácsára. Bakst akkoriban jelmezeket és díszleteket tervezett a Gyagilev-féle Orosz Balett számára. Ez a társulat mutatta be 1913-ban Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című balettjét. A diszleteket ugyan nem Bakst készítette, de kézenfekvőnek tűnne azt gondolni, hogy Bakston keresztül Sztravinszkij és Chagall is kapcsolatba kerültek egymással.

Marc Chagall: Élet (részlet)
Marc Chagall: Élet (részlet)

Két orosz, akik szenvedélyesen szerették orosz kultúrájukat. Egyikük az ortodox keresztény, másikuk a vallásos zsidó. De nemcsak ők nem találkoztak. Gyagilev sem kereste a kapcsolatot Chagallal. 1962-ben a hamburgi Operaház igazgatója, Rolf Liebermann próbálta meggyőzni Sztravinszkijt, hogy az új művéhez, a bibliai témájú Özönvíz-hez Chagallt kérjék föl díszlettervezőnek. Sztravinszkij azonban nem kívánt Chagallal dolgozni, sőt a megbeszélt találkozóra sem ment el. Most, száz évvel azután, hogy a 20. század két nagyhatású művésze találkozhatott volna Párizsban, legalább szimbolikusan létrejön az első találkozó Budapesten. A Nemzeti Táncszínház Sztravinszkij-előadása, és a Magyar Nemzeti Galéria Chagall-kiállítása egymás közelségében kiváló alkalom arra, hogy megtapasztaljuk: a nagy művészeknek - akár találkoztak, akár nem; akár kedvelték egymást, akár nem - mindig közük van egymáshoz." (Bellák Gábor - művészettörténész, Magyar Nemzeti Galéria)