Gertrúd, Patrik

Egy test nélküli világ

2013.10.10. 17:15

Programkereső

Salamon Eszter Mesék a testtelenségről című tudománytalan zenés sci-fijét október 11-12-én mutatja be a Trafóban. Az október 11-i előadás után Rényi András beszélget az alkotóval.

Salamon Eszter a meglepetések mestere. Mindazok, akik látták a Trafóban az És akkor/ And Then-t 2011-ben, és eljönnek erre az előadásra, ezt a kijelentést nem fogják megcáfolni. Ebből az előadásból egy dolog biztos hiányzik: az előadó. Pontosabban az előadó teste. Igen, bármilyen paradox is ez az állítás, a Németországban élő világhírű magyar koreográfus most éppen arra kíváncsi, milyen lenne egy test nélküli világ. Azt kérdezi magától és tőlünk, nézőktől, vajon lehetséges-e, hogy kivonjuk magunkat a testünkből? És ha igen, mennyi ideig?

Mesék a testtelenségről - Salamon Eszter
Mesék a testtelenségről - Salamon Eszter

A bizonytalan jövőbe tett különös, izgalmas utazás során egy érzékelésből, érzékiségből szőtt, összetett világ épül fel a szemünk láttára (vagy inkább a fülünk hallatára): négy testetlen történet, hangokból, vetítésből, zenéből kikeverve. Történet a mocsárról, történet a kutyákról, történet a prostitúcióról - utóbbi megvalósulása a testnélküli világban bizonyos nehézségbe kerül. Végül pedig minden apró pontokká bomlik és ennyi. A színház megint betöltheti eredeti feladatát, olyan helyként szolgálja a produkciót, ahol a nézők szembenézhetnek mindazzal, ami lehetséges és mindazzal, ami lehetetlen.