Benedek

Elveszettség és erotika

2013.11.06. 11:47

Programkereső

A Duda Éva Társulat két meghatározó előadása novemberben újra látható a MU Színházban és a Bthlen Téri Színházban.

A Lábán Rudolf díjas Lunatika a társulat alapító előadása, most ünnepli negyedik évfordulóját, a bemutató óta töretlenül repertoáron van. Több külföldi fesztiválon is megmutatkozott, Horvátországtól, Szlovénián át, egészen Romániáig volt látható. A zsigeri ösztönvilágban kalandozó Faun pedig a bensőséges Bethlen Téri Színházba kapott meghívást a Sissi Őszi Tánchétre. A darab az erotika, magány, kitaszítottság fogalmait ábrázolja tizennyolc éven felüli nézők számára. Most mindkét előadás új szereplőkkel látható a színpadon.

Lunatika - Duda Éva Társulat
Lunatika - Duda Éva Társulat

A MU Színházban november 12-én, 13-án látható Lunatika az ébrenlét és álom határmezsgyéjével foglalkozik, ehhez kapcsolódóan az éberség, tudatosság, az öntudatra ébredés és az öntudatlanul megélt, sodródó élet kontrasztja, egymásnak feszülése áll a produkció  középpontjában. A darab kísérletet tesz egy feltételezett jövőbeli világ megidézésére. Célja, hogy belehelyezze a táncosokat és a nézőket ebbe a furcsa környezetbe, melyben három világ találkozása, ütköztetése történik: a tegnap, a ma és a holnap karol egymásba.

Bár az előadás első ránézésre leginkább a jelen és a jövő foglalkoztatja, azonban ahhoz, hogy ezek értelmet nyerjenek, elengedhetetlen a múlt kutatása, hogy onnan elindulva vezessen az utunk a jelen öndefinícióján keresztül egy felfedezetlen, ismeretlen vidékre. Így aztán az ismerős jelen és a felderengő-felderítendő jövő hátterében ott lappang egy archaikus, ősi szerepköröket hordozó, mitologikus világ is, amely voltaképpen a múlt értékeit hordozza. Az előadást akár fiktív időutazásnak is nevezhetjük, ahol hirtelen mindhárom sík egymás mellett terem a porondon.

Faun - Duda Éva Társulat
Faun - Duda Éva Társulat

A Faun az állati, misztikus, mitologikus szélsőségek, mesebeli karakterek irányába vezet, ahol a fantázia elvarázsolt, egyszerre elbűvölő és néha sötéten fenyegető világa kap nagyobb teret. Mindeközben a Faunban nagyon izgalmas a mássága, kiválasztott ugyanakkor áldozati léte. És miután szinte minden értelmes közeg sajátja a kirekesztés: a környezete vagy felemeli és rajongva csodálja vagy kilöki magából az oda nem illőt, a tőle eltérőt, a másként viselkedőt, az idegent. A legendás múlt századbeli előadás látványos és korszerű adaptációját november 18-án adják elő a Bethlen téri intézményben.