József, Bánk

Diótörő a legfiatalabb táncosokkal

2013.11.18. 11:49

Programkereső

A Magyar Táncművészeti Főiskola hetven ifjú balettnövendéke szerepel az Operaházban A diótörő előadásain, ahol idén először az elsőévesek is szerephez jutnak.
Leblanc Gergely - Diótörő
Leblanc Gergely - Diótörő

A táncakadémia hat évfolyamának ifjú balettművészei Janács Evelyn mesternő vezetésével az ősz közepe óta próbálnak az ünnepi szezon legnépszerűbb darabjának számító, karácsonyi mesebalettre.

A diótörő az MTF növendékeinek hagyományos darabja, amelyben egerek, kiskatonák, lovasok, denevérek, lepkék, babák, bohócok, kislányok és kisfiúk szerepében mutatkozhatnak be az ifjú tehetségek. Az intézmény diákjai 1950 óta rendszeresen szerepelnek az operaházi előadásokon a két intézmény közötti együttműködésnek köszönhetően, ami nagyszerű lehetőség a hallgatók számára, hogy a színpadi rutint előadás közben szerezzék meg.

A karácsonyi időszakban a világ színpadain E.T.A. Hoffman 1892-ben írt mesebalettjének számos feldolgozása látható, amelyben a fő karakterek néha más-más néven szerepelnek, a diótörő herceg egérkirály felett aratott győzelme azonban állandó. A klasszikus balettirodalomban nincs még egy olyan darab, amely lehetőséget adna arra, hogy a növendékek együtt nőjenek fel a darabbal, évről-évre gyarapodjon szakmai tudásuk egy-egy szerep eltáncolásával.

Diótörő - Magyar Állami Operaház
Diótörő - Magyar Állami Operaház

 Aki négy-öt évvel ezelőtt még csak gyermekszereplő volt, később már a vezető karaktereket is eltáncolhatja - olvasható a közleményben. A diótörő november 17. és december 30. között összesen huszonöt alkalommal lesz látható a Magyar Állami Operaházban.