Sándor, Ede

A mozdulat evolúciója

2013.11.27. 13:19

Programkereső

A tízéves PR-Evolution Állomás című előadásával örvendezteti meg a közönséget a Nemzeti Táncszínházban december 1-jén.

A születésnap létünnep. Kiváló alkalom számvetésre, az emlékezetünkben őrzött múltunk és a várakozásainkban eleven jövőnk megvallására. Az együttes Állomás című előadására invitálja velük közösen ünnepelni vágyó közönségét, melyben a minket jellemző alapirányok és mozgáselvek köszönnek leginkább vissza, ars poétikánk legfőbb ismérvei - mondta Nemes Zsófia, a PR-Evolution Dance Company társulatvezetője tízéves évfordulójuk kapcsán.

Az est összegzés és iránymutatás kíván lenni, törekvés az eddig megtett út értékeinek őrzésére és a benne adott, együttesnek rendelt jövő biztosítására. Három koreográfus, Kulcsár Noémi, Nemes Zsófia, a társulat állandó koreográfusa és a táncosokkal korábban már többször együtt dolgozó Leo Mujic által készített koreográfiák erre a tematikára készültek, és reflektálnak a társulat jelenére, ünnepi évfordulójára.

Állomás - PR-Evolution
Állomás - PR-Evolution

Az Állomás címá táncest darabjai a következő részekből áll majd össze:

Kulcsár Noémi Transzer című koreográfiájában arra keresi a választ, miként hatnak egymásra eleven testek, hogyan hangolódnak össze, kommunikálnak mozgásban, építik vagy rombolják egymás lehetőségeit a zene, a tánc terében.

Nemes Zsófia Tabula Rasa című darabjában azt a kérdést teszi fel, kik is vagyunk voltaképp? Életidőnk - időnk - teljessége születésünktől halálunkig, az a véges viszony, melyben értelmet adunk (öröklünk) saját létünknek. Akinek 'jelene' van, annak múltja és jövője is van: éli önön múltját, saját létének, jelenének módján, összhangban saját jövőjével, amiből ez a lét (jelen) „történik" ugyanis. Ám mi van akkor, ha bomlik az összhang, vesztésre áll a múlt, üressé válik a jövő? Újra kezdhetjük létünket, nyithatunk tiszta lapot?

Állomás - PR-Evolution
Állomás - PR-Evolution

Leo Mujic Mira! Nézd csak! című alkotása pedig azt vizsgálja meg, miként lát minket egy távolról - külföldről - jött idegen? Milyen benyomásokat, érzeteket kapott rólunk, miközben sétált a főváros utcáin, imádta Budapestet. Igaza lenne: önmagunk ellenségei vagyunk, mélyen saját lehetőségeink alatt élünk? Ezekre a kérdésekre reflektál a világhírű koreográfus - Leo Mujic -, mégpedig a tőle megszokott lendülettel, dinamikával. Mozgásvilágának gazdagsága és ereje olyan átütő, hogy a nézőknek fel sem tűnik majd, hogy milyen a technikai nehézségekkel terhelte, kihívások elé kihívás állította a magyar táncosokat. A mozgás felszabadító ereje árnyalja a kritikát is, pozitívba fordítja a bírálatot, épít minket, öntudatosabbá, érzékenyebbé tesz.