Sándor, Ede

A MÁNE az Egyesült Államokat is meghódította

2013.12.19. 09:06

Programkereső

A Magyar Állami Népi Együttes az amerikai turné után februártól új bemutatóján dolgozik.

"Csaknem huszonhat államban, Kaliforniától Rhode Islandig és Indianától Floridáig hetven városban, hetvenhárom előadáson, majdnem  nyolcvanezer néző előtt léptünk fel" - összegzett Mihályi Gábor. Elindulásuk előtt a művészeti vezető az utóbbi több mint egy évtized talán legfontosabb turnéjaként tekintett előre a most zárult észak-amerikai vendégszereplésre. Hazaérkezésük után Mihályi Gábor úgy fogalmazott, szerinte egy néző szavai a legkifejezőbbek a Magyar rapszódia amerikai sikeréről és fogadtatásáról: "Amit láttam, mélyen felkavart. Soha nem gondoltam volna, hogy saját múltamat egyszer egy magyar táncegyüttes tükrében pillanthatom meg" - idézte a nézőt a művészeti vezető.

MÁNE - Magyar Rapszódia
MÁNE - Magyar Rapszódia

Mihályi Gábor úgy vélekedett, Amerikában sokan elveszítik a gyökereiket, az érdeklődésüket a saját kultúrájuk iránt. "A mi műsorunkban nagy energiával jelent meg a hagyomány. Úgy gondolom, ha egy tradíció ilyen módon képes hatni, azt az identitását vesztett nézőt, legyen akár ír vagy szlovák bevándorló, a saját hagyománya felé fordítja."
A műsorról szólva kitért arra, erős igény van benne, hogy a magyar és a Kárpát-medencei néptánckincset a lehető legmodernebb, a mai közönség számára befogadható, azonosulásra alkalmas módon vigye színpadra. "Az amerikai koncertügynökség azonban konzervatívabb kiállítású programot igényelt. Jó szívvel vittük a Magyar rapszódiát, amely a tánchagyomány tekintetében, zeneileg és dramaturgiailag is telitalálatnak bizonyult" - fogalmazott. Elmondta, most egy kicsit pihennek, az ünnepeket az év végéig otthon töltik. A jövő év elején ugyanakkor visszatérnek a próbaterembe, hiszen január végén Naplegenda és Szarvasének című előadásaik lesznek. Februárban pedig elkezdenek a következő bemutatón dolgozni, amelyet szeptemberben láthat először a közönség.