Zita, Mariann

Skalpolás szeretettel

2014.01.21. 11:36

Programkereső

Január 28-29-én a Bloom!-ból kikerült három táncos Nyúzzatok meg! címmel szedi ízekre saját történeteit a Trafó színpadán.

„Játékosan, szeretetből nyúzunk, vállalva a padló erejét." - vallják az ifjú alkotók.

Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Zsófia Tamara fiatal, kortárstánccal foglalkozó művészek. Először a Bloom! társulat 2012-es darabjában (Közel a vég) dolgoztak együtt, ezúttal azonban a társulattól függetlenül, önálló alkotókként fogalmazzák meg és állítják színpadra gondolataikat. A folyamathoz két fiatal zenész is csatlakozik, akiket nemcsak kísérletező zenéjükkel, de szereplésükkel is behívnak kreatív együttműködésükbe. Öten mesélnek kapcsolataikról, szerelmeikről, viszonyaikról, majd leképezik, lecsupaszítják, lenyúzzák és elemeire bontják őket, hogy közelebb kerülhessenek hozzájuk.

A Nyúzzatok meg című darab viszonyokat és gesztusokat elemez, melyben az öt szereplőnek - a táncosok mellett további két zenésznek: Czitrom Ádám gitáros és Porteleki Áron dobos-brácsás - egyaránt fontos szerepe van. Az előadást a nagymúltú európai kortárstánc hálózat, az Aerowaves harmincnyolc szakembere október végén Lublinban tartott éves találkozóján több mint négyszáz jelentkező közül a 2014-es év húsz kiemelt előadása közé választotta. Ezen a héten derül ki, hogy benne lesz-e az előadás az áprilisi svédországi spring forward programjában.

Nyúzzatok meg!
Nyúzzatok meg!

Az előadók saját elmondása szerint a munkamódszerük is egészen szokatlan, amely talán magyarázza az előadás nagy sikerét is. Nincsen egy koreográfus, aki mindent megtervez, hanem öt barát szituációs gyakorlatokból és egymással való viszonyaik alapján alakítja a koreográfiát.