Béla

Kirekesztő vagy kirekesztett?

2014.01.22. 17:21

Programkereső

A Magyar Kultúra Napján a felvidéki Ifjú Szivek Táncszínház Hontalanítás című előadását hívta meg a Nemzeti Táncszínház.

A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatlan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más". Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.

Hontalanítás - Ifjú Szívek Táncszínház
Hontalanítás - Ifjú Szívek Táncszínház

A magyar tánchagyomány őrzése, ápolása a Nemzeti Táncszínház egyik meghatározó feladata, éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy határainkon túl élő magyar művészek előadásával ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. A felvidéki Ifjú Szivek Táncszínház pedig egy azon határon túli magyar táncegyüttesek sorában, amelyeket az elmúl évadban hívott tagjai közé a Magyar Táncművészek Szövetsége. A táncművészet önmagában unikális, átlépi a nyelvi és kulturális akadályokat, úgy érkezik meg a nyitott közönség szívébe. - Mi táncosok különleges kapcsolatban vagyunk ezzel a hétköznapokon is túlmutató rezonanciával, a tánccal. Azzal az erővel, amely érzelmeket szabadít fel, és gondolatokat ébreszt. De vajon milyen gondolatokat hoz felszínre egy magasabb szinten, a magyar kultúra szintjén? Mit jelent számunkra? Mit jelent a határainkon túl élő magyarok számára? Január 22-én a Magyar Kultúra Napján részesei lehetnek ennek a szellemiségnek a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház Hontalanítás című előadásán keresztül, amely előtt Sebők Géza táncfolklorista beszél a szlovákiai magyar tánchagyományokról. E nap programja még a magyar, illetve erdélyi magyar szülők fiaként egy Angliában született festőművész, Andrew Fekete bemutatkozó kiállítása, amelyhez a művész bátyja Peter Fekete ad tárlatvezetést.  - mondta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója.