Ervin

Táncosokkal vietnámi tüntetők ellen

2014.02.16. 20:50

Programkereső

Kína-ellenes vietnami nacionalista tüntetők szokatlan akadályokkal találkoztak Hanoi központjában, amikor virágot akartak elhelyezni egy híres szobornál: társastáncosokkal és energikus aerobikosokkal, akik dübörgő hangosítás mellett ropták.

A demonstrálók, akik egy Kínával vívott gyilkos határháború harmincötödik évfordulója alkalmából vonultak az utcára, azt gyanítják, a kormány "vezényelte ki" a táncolókat, hogy a tiltakozók ne jussanak közel a szoborhoz, és beszédeik ne legyenek hallhatók. Azt a néhány embert, aki mégis megpróbált közel jutni Ly Thai Tónak, Hanoi alapítójának, nacionalista ikonnak a szobrához, a rendőrök elzavarták. Mindamellett fellépésük a mintegy száz tüntetővel szemben szokatlanul visszafogott volt a beszámolók szerint.

Hanoi - táncosok vietnámi tüntetők ellen
Hanoi - táncosok vietnámi tüntetők ellen

Harmincöt évvel ezelőtt magasra csaptak az indulatok, miután Peking egyre vehemensebben vallotta magáénak a dél-kínai-tengeri Spratly- és Paracel-szigeteket, amelyeket Hanoi is a sajátjának tekint. 1974. február 17-én Kína megszállta Vietnam északi részét, úgymond "büntető" akcióként válaszul Kambodzsa előző évi vietnami megszállására. Tízezrek haltak meg a harcokban, mígnem a kínai erők egy hónap múlva, március 16-án kivonultak Vietnamból. A két ország 1991-ben állította helyre diplomáciai kapcsolatait.

A Kínához, Vietnam ideológiai szövetségeséhez és fő kereskedelmi partneréhez fűződő viszony mindig is igen érzékeny belpolitikai ügy a hanoi vezetés számára: nem akarják, hogy az utcán megnyilvánuló Kína-ellenes düh átterjedjen az elnyomó uralom más, belpolitikai vetületeire is.