Béla

Három nap a táncnak szentelve

2014.04.28. 15:23

Programkereső

Április 27-29. között rendezvénysorozattal ünnepli a Tánc Világnapját a Magyar Táncművészeti Főiskola.

A programokat április 27-én a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Filharmonikus Zenekar és Oratóriumkórus koncertje nyitotta a Művészetek Palotájában a Táncművészeti Főiskola hallgatóinak közreműködésével. Az orosz nemzeti romantika jegyében összeállított közös esten az intézmény szinte valamennyi klasszikus balett évfolyama fellépett. Színre került Borisz Aszafjev nagyívű, sokszereplős táncjátéka a Bahcsiszeráji szökőkút egy részlete, valamint Harangozó Gyula egyik legismertebb koreográfiája, a Polovec - táncok. Borogyin Igor-herceg című operájának győzelmi jelenete ezúttal önálló táncbetétként volt látható. A koncert zárásaként szintén Harangozó művet mutattak be az idei vizsgakoncert műsorából: a bécsi miliőben játszódó vidám, idilli, humoros táncjáték, a Johann Strauss zenéjére készült Térzene.

Balerina (képünk illusztráció)
Balerina (képünk illusztráció)

Komplex szakmai programokkal folytatódik a Táncünnep április 28-án, a főiskolán, amelybe bekapcsolódnak a győri, és a pécsi partnerintézmények is. A Győri Tánc és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola vezetőinek, mestereinek részvételével szakmai tanácskozást tartanak a tehetséggondozásról, a hazai táncoktatás fejlesztési terveiről, valamint a továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőségekről. A szakmai napon mindhárom intézmény hallgatói bemutatkoznak. Részleteket adnak elő egyebek mellett a klasszikus balett repertoár neves darabjaiból (Bajadér, A kalóz, Csipkerózsika, Polovec táncok). A kortárs alkotók közül Kulcsár Noémi, Juhász Kata, Pataki Klári egy-egy műve is látható lesz.

Balerinák
Balerinák

A Tánc Világnapján, április 29-én az MTF két végzős hallgatója, Farkas Máté és Balázsi Gergő veheti át az „Évad legjobb végzős növendéke" díjat. Az elismerést a Magyar Táncművészek Szövetsége évente ítéli oda. Balázsi Gergő áprilisban a lengyelországi Szczecinben megrendezett Golden Pointe Shoes 2014. nemzetközi balettversenyen Nagy Díjat nyert. A rendezvényre az európai balettiskolák a legígéretesebb végzős hallgatókat nevezik. Az MTF először nominált indulókat, Balázsi Gergő mellett a szintén végzős Földi Leát is, aki első díjat kapott. Felkészítő tanáruk, Dózsa Imre, a IX. évfolyam vezetője (Professzor Emeritus) pedig a „Legjobb balettmester" címet kapta. A Tánc Világnapi gálán a Müpában mindkét növendék fellép versenydarabjukkal: Petipa A kalóz című balett jól ismert pas de deux-jével.