Beáta, Izolda, Lea

Komédia és romantika a Magyar Nemzeti Balett előadásában

2014.04.29. 15:33

Programkereső

Az idei évad utolsó balettpremierjén két koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett az Operában. Május 3-án a Trójai játékok tánckomédiát és a balett-történelem egyik legkorábbi klasszikus-romantikus darabját, A Szilfidet tűzik műsorra.

Trójai játékokban kizárólag férfiak szerepelnek, akik a közönséget humorral és nagyszerű férfitánc-élménnyel ajándékozzák meg - mindkettő ritkaság a balettszínpadon. Robert North sajátosan ironikus látásmóddal kívánta megmutatni a férfiasság, a „macsó szellemiség" táncos kifejeződését, a ritmus, az energia és a jókedv bűvöletében.

Trójai játékok
Trójai játékok

Koreográfiájában ötvözi a brazil harcművészeti stílus, a capoeira, a japán aikido és az ókori görög harci játékok elemeit. Bob Downes zenéjének fontos inspiráló ereje volt a mozdulatok születésében: a batucada, a szamba népi, utcai változataként élő irányzata; ütőhangszereken és csörgőkön játszott örömzene, mely táncost és nézőt egyaránt magával ragad.

A Szilfid
A Szilfid

Az 1832-ben bemutatott A Szilfid stílusteremtő, újításokkal teli előadás volt a maga korában. Megteremtette a „fehér balett", a „spicctánc" fogalmát, míg a tündérvilág és a halandók közti tragikus szerelmi történetével későbbi romantikus balettek mintájául szolgált. Az eredeti koreográfia 1932-es párizsi bemutatója új mű alkotására inspirálta a dán August Bournonville-t, melyhez a norvég Herman Severin Løvenskiold komponált muzsikát. 1936-os premierje óta ezt a változatot kedveli jobban a közönség, előadása pedig a mai napig kihívást jelent a balettművészeknek: szinte teljesen hiányoznak belőle a látványos, széles mozdulatok, ezzel szemben gyors, aprólékos és nehéz munkát követel a táncosoktól, miközben mindez magától értetődően egyszerűnek és könnyűnek tűnik a szemlélő számára.

Május 3-án új látványvilágban: Csikós Attila díszleteiben és Závodszky Dalma jelmezeiben mutatják be a koreográfiát az Opera balett társulatának tagjai.