Béla

Táncvilágnapi gálával zárt a Budapest Táncfesztivál

2014.04.29. 12:56

Programkereső

A világhírű koreográfus, Jiří Kylián East Shadow című előadása nyitotta meg 2014-ben a Budapest Táncfesztivált. A Nemzeti Táncszínház által szervezett rangos táncéleti eseményen több mint háromezer néző láthatta a holland, az amerikai és magyar professzionális táncelőadásokat április 22-29. között a Nemzeti Táncszínház és a Fesztivál Színház színpadain.

A fesztiválprogramot ez alkalommal is a Magyar Táncművészek Szövetsége által szervezett Gálaest a Tánc Világnapja tiszteletére est zárja, ahol idén is kiosztják az Imre Zoltán-díjakat. Az est rendezője Kiss János Kossuth-díjas, Liszt- és Hevesi-díjas balettművész, Érdemes Művész, a Győri Balett igazgatója.

Jiří Kylián múlt évben állította színpadra az East Shadow-t az Aichi Triennale 2013-ra, művét pedig a 2011-es japán földrengés és cunami áldozatainak ajánlotta. Az előadás fő producerei az Aicsi Triennálé 2013 (Japán), Korzo Productions (Hollandia), Monte Carlo Dance Forum (Monaco), társproducerek pedig a Rolex (Japán), a Tomoko Mukaiyama Alapítvány (Hollandia), a Beckett Nemzetközi Fesztivál (Írország) és az Athéni Epidaurosz Fesztivál (Görögország).

Jiří Kylián
Jiří Kylián

„Az East Shadow (tragikomédia) alapkoncepciója Samuel Beckett és az ő abszurd színháza. De ugyanilyen mértékben alapul a mással vagy akár csak önmagunkkal való együttélésért folytatott küzdelmünkön, annak nehézségén (vagy lehetetlenségén). Az élet és halál színjátéka (élő előadás és film), és minden felismerések legcsodálatosabbika: minden, amit teszünk, teljesen értelmetlen. Ez az egyszerű tény azonban hatalmas erőt ad, hogy ezt az „értelmetlenséget" dühös elszántsággal szemléltessük. Mindez összességében tragikomikus élményt nyújt. Még élünk, s ezt meg akarjuk tapasztalni és másokkal is megosztani, annak ellenére - vagy talán éppen azért - hogy az egésznek nincs semmi értelme!" (Jiří Kylián az East Shadow-ról 2013 szeptemberében Hágában)

„Ez a darab átüti azt a fiatalság kultuszt, amely meghatározó szinten jelen van a mainstream táncművészetben. Kimagasló szakmai kvalitásokkal rendelkező, érett emberi korban lévő előadóművészek jelenítik meg a míves koreográfus gondolatait, aki sokkal inkább a művészekben rejlő apró finomságokkal, belső jelek által felébredő finom hatásokkal dolgozik egy végletekig letisztult térben. Az East Shadow-t Roboz Ágnes mesternő ajánlotta figyelmembe, miután Kylián meghívta a darab házibemutatójára, amelyet barátai körében tartott a koreográfus." - mondta a darabról Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója.

Doug Varone
Doug Varone

Az idei Budapest Táncfesztiválon fellépett Boats Leaving/The Bench Quartet/ Rise című estjével a Doug Varone & Dancers (USA). A Szegedi Kortárs Balett e program keretében tartotta a Tavaszi áldozat című produkciójának budapesti bemutatóját, valamint programjukban volt látható új darabjuk, a Mimikri. Fellépett a Duda Éva Társulat Flashback - Egy kiállítás képei, és a Budapest Táncszínház az Anna Frank naplója című bemutatóikkal, Ottó Frank szerepében közreműködött Gálffi László színművész. Bozsik Yvett Csillagokkal táncoló Kojot című gyerekdarabját mutatta be a Budapesti Táncfesztiválon, a PR-Evolution pedig Szervét Tibor Örök kikelet című premierjével készült az esemányre. A fesztivál programjába emelték a szervezők első önálló produkciójukat, a Horda2 tánc/színház nevelési programjukat.

Nemzeti Táncszínház
Nemzeti Táncszínház

A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központja. Évente negyven társulat közel négyszáz előadásának otthona.  Elsődleges feladata a hazai táncművészet képviselete, menedzselése itthon és külföldön. A hazai táncszakma egyetlen befogadó színháza közel negyven társulattal dolgozik együtt. Anyaépülete a Budai Várban található Várszínház, azonban évadonként száz napon át a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában is láthatók előadásai. A fellépő társulatok elsősorban a Magyar Táncművészek Szövetségének tagjaiból kerülnek ki, azonban a tagság nem feltétele a fellépésnek. A Táncfórumból két évvel ezelőtt Budapest Táncfesztiválra átkeresztelt éves rendezvényének célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozícionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. Az utóbbi időkben a Shen Wei Dance Arts (USA), a Grupo Corpo (BR), a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA) vagy a Merce Cunningham Dance Company (USA) lépett fel a Budapest Táncfesztiválon. Repertoárja a néptánctól a klasszikus baletten át a kortárs táncig terjed és nyitott minden korosztály felé. Beavató táncszínházi programján keresztül kiemelt figyelmet fordít a fiatal közönség kulturális nevelésére.