Konrád

Szerény nagyravágyással Boccaccioról

2014.05.06. 15:57

Programkereső

„Egy képzeletbeli üvegezés egy ottalvós bulin" - definiálja új, önálló alkotását Molnár Csaba, a nemrég Svédországban megrendezett Aerowaves fesztivál egyik sokat dicsért fellépője. A táncos-koreográfus Dekameron című darabja május 9-10-én a Trafóban látható.

Molnár Csaba legújabb alkotásában saját ösztönös, vizuális és auditív képeit felszabadított formában azonosítja Boccaccio Dekameronjának érzéki és szerkezeti világával. Arra törekszik, hogy egy olyan szerény és nagyravágyó stílusban rendezze össze képeit emberekről, történetekről, amelyben ítélkezés nélkül alkothat sajátos dinamikát a komikus, a tragikus, a közönséges, a szent, a bűnös, az erényes és a hősi.

Molnár Csaba
Molnár Csaba

Molnár Csaba a Budapest Táncművészeti Szakközépiskola elvégzése után 2007-től a brüsszeli P.A.R.T.S.-ban folytatta tanulmányait. Táncolt Angelus Iván, Bakó Tamás, Gál Eszter, Hód Adrienn, Hámor József, Wally Cardona, Dawid Hernandez, Mia Lawrance koreográfiáiban. A kétéves képzési ciklus elvégzése után 2008-ban két évre az olasz Virgilio Sieni táncegyütteséhez csatlakozott. Saját koreográfiákkal 2003 óta jelentkezik. A Műhely Alapítvány meghívására az Inspiráció est meghívott koreográfusa volt 2003-ban és 2008-ban. 2003-tól táncol Hód Adrienn munkáiban, eleinte az OFF Társulat, később a Hodworks keretében. Alapító tagja a BLOOM! nemzetközi alkotóközösségnek (melynek City! című előadása 2011-ben Lábán Rudolf-díjat nyert), a Budapest Kortárstánc Főiskola vendégtanára, kortárstáncot, repertoárt és kompozíciót tanít.

Dekameron - Trafó
Dekameron - Trafó

Molnár a Trafó programján két másik darabban is szerepel társalkotóként: a Nyúzzatok meg és a Hodworks Pirkad című előadásokban. Mindkét előadást - 419 jelentkezőből szelektálva - beválogatta az Aerowaves hálózat abba a nemzetközi húszas listába, ahová az év legjobb új alkotásait keresik fiatal koreográfusoktól. A svédországi Umeában, 2014 egyik Európa Kulturális Fővárosában a Spring Forward fesztiválon erős pozitív visszhanggal léptek fel a magyar társulatok április végén.