Beáta, Izolda, Lea

"Mint a régi, titkos társaságok"

2014.05.13. 07:30

Programkereső

A huszadik század elején Dienes Valéria által kialakított mozdulatművészeti rendszert, az orkesztikát a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két alapító tagja, Fenyves Márk és Pálosi István viszi tovább. A Nemzeti Táncszínházban látható új előadásuk, a 7 főbűn kapcsán arról is meséltek, hogy az orkesztika nemcsak műfaj, hanem egyfajta világlátás. INTERJÚ

- 2012-ben a magyar mozdulatművészet centenáriumát ünnepeltétek. Hogyan összegeztétek utólag ezt a 2013-ra is átnyúló nagy eseménysorozatot?

- Fenyves Márk: Az Iparművészeti Múzeumban egy komoly szakmai kiállítást szerveztünk, ahol fotókkal, dokumentumokkal, ruhákkal szemléltetve mutattuk be a mozdulatművészet első ötven évét. A Mozdulat-kiállítás megnyitóján mutatkozott be az újraalakult Magyar Mozdulatkórusunk is, amiben nem profi táncosok álltak össze, hanem elsősorban olyanok, akik szeretnek táncolni. Velük még további nyolc alkalommal léptünk fel abban az évben, és a kórusmunkát folytattuk 2013-ban is.

Fenyves  Márk, Pálosi Istávn - Magyar Mozdulatművészeti Társulat
Fenyves Márk, Pálosi Istávn - Magyar Mozdulatművészeti Társulat

- Pálosi István: A nagy kiállítás mellett a jubileum évében a társulat több mint hatvan előadást játszott, és sok tanfolyamot is tartottunk. Számtalan program kapcsolódott a centenáriumhoz, aminek csak a múlt évi költségvetések szabtak határt, de még így is nagyon eredményesen sikerült. Az utaztatható kiállításunk is folytatta útját, most például épp a miskolci Színészmúzeumban volt látható.

- A magyar mozdulatművészet hagyományának folytatóiként ti nem csupán egy táncegyüttes vagytok, hanem egy egész szellemi irányzat áll mögöttetek: a műfajhoz képzőművészet, életmódmozgalom, filozófia, sőt a magyar gyógytorna megalapozása is köthető. Mégis olyan kevesen ismerik ma ezt a társulatot.

- FM: Sokkal rejtettebb működésben dolgozunk és alkotunk, mint más együttesek. Nem vagyunk trendkövetők, és emiatt nem is vagyunk annyira fókuszban. Ami pedig ma nem trendkövető, az olyan, mintha nem is lenne, és ennek eredményeképpen sokkal kevesebben ismernek minket. Kicsit olyanok vagyunk, mint a régi, titkos társaságok, ahol az emberek egymásnak adják át az információt. Hozzánk nem azért látogatnak el a nézők, mert sikk ide jönni, hanem azért, mert kíváncsiak arra a mentalitásra és világlátásra, amit mi képviselünk.

- Célotok az, hogy a közönség szelektált legyen? Hogy tisztában legyen az irányzat jelentőségével?

- PI: Mi nem szelektáljuk a közönséget. Mindenkit örömmel fogadunk, aki érdeklődik, de a mozdulatművészet soha nem volt és nem is kívánt tömegműfaj lenni. Ebből nem lehet tömegkultúrát csinálni, annak ellenére, hogy van haszna a tömegek számára is, például ha egy a módszer elemeiből felépített testnevelés-, vagy sokkal inkább testművelésórát képzelünk el. Az ezzel való foglalkozás viszont teljes embert kíván, mert a mozdulatművészet nem csak egyszerűen testmozgás. Az időtöltésnek és a művészi tevékenységnek egy sokkal komplexebb formájáról van szó, amihez fejlett intellektus szükségeltetik.

Fenyves  Márk - Magyar Mozdulatművészeti Társulat
Fenyves Márk - Magyar Mozdulatművészeti Társulat

- Az előadások mellett mivel foglalkozik egy mozdulatművész?

- FM: Széles spektrumon mozognak a feladataink, mivel egy komoly és értékes hagyatékot bíztak ránk. Az utaztatható kiállításunk például a közművelődési szinttől a tudományos szintig terjed. Foglalkozunk az Orkesztika Alapítvány, egyben Dienes Valéria hagyatékának feltárásával és annak méltó ápolásával is, valamint található nálunk egy nyilvános könyvtár, vagy kutatási engedéllyel a hagyaték is megtekinthető. Tartunk ismeretterjesztő előadásokat, elméleti képzéseket, tanfolyamokat, és törekszünk arra, hogy minden tevékenységünkkel hidat képezzünk a múlt és a jelen között.

- Új darabotokban a bűnök és erények ellentétét, ezek belső harcát kutatjátok vendégművészekkel közösen.

- PI: Talán azért is választottuk a hét főbűnt, mert ennek a témának van egy erős kulturális beágyazottsága, és a címmel fogódzkodót adunk a nézőnek, így lesznek már előzetes ismeretei, elképzelései. De mi mégsem ezzel akarjuk őket megfogni, hanem azt szeretnénk elérni, hogy a saját harcaikkal találkozzanak a látottakon keresztül. Ehhez pedig olyan érett és kiváló művészeket hívtunk játszani, akikkel korábban már dolgoztunk együtt vagy már régóta tervezzük. A szereplők, Bodor Johanna, Lőrinc Katalin, Mándy Ildikó, Balázs Mari, Horváth Zsófia, Kopeczny Kata egyben alkotótársaink is a munkában. Hét plusz egy fővel fogjuk az erényeket életre kelteni a színpadon, de hogy ki melyiket táncolja, és miért van plusz egy, az majd csak a bemutatón derül ki.