Klaudia

Juronics Tamás kapta az idei Seregi-díjat

2014.05.22. 14:09

Programkereső

A Magyar Állami Operaház által 2013-ban alapított Seregi-díjat idén második alkalommal, május 21-én este adták át.

A Kossuth-díjas táncos, koreográfus, rendező elmondta, hogy az elmúlt ötven év egyik legjelentősebb magyar koreográfusa, Seregi László nevét, szellemiségét megidéző díj a legrangosabb elismerések közé kell, hogy tartozzon.

Juronics Tamás, Kollár Eszter, Bán Teódóra, Solymosi Tamás
Juronics Tamás, Kollár Eszter, Bán Teódóra, Solymosi Tamás

Seregi László egyike volt az utolsó igazi polihisztoroknak, akinek rendkívüli műveltsége a táncművészet mellett a zenére és a képzőművészetre is kiterjedt. Balettjei az Operaházhoz kapcsolták, de munkássága érintette a musicalt és más műfajokat is - közölte a művész, hozzátéve: bízik benne, maga Seregi László is elégedett lenne az idei díj odaítéléséről hozott döntéssel.

A Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője megtisztelőnek tartja, hogy kiérdemelte mindhárom díjat, amely a magyar táncművészetet más-más területén meghatározó koreográfusmester - Seregi László mellett, Imre Zoltán és Eck Imre - nevét viseli. Juronics Tamás elárulta, bár hosszú évekkel ezelőtt egyszer már dolgozott együtt a Nemzeti Balett társulatával, reméli, hogy lesz még alkalom rá.

Ókovács Szilveszter, Juronics Tamás - Kollár Eszter, Bán Teódóra, Solymosi Tamás
Ókovács Szilveszter, Juronics Tamás - Kollár Eszter, Bán Teódóra, Solymosi Tamás

A művész tavasszal rendezőként és koreográfusként összesen öt produkciót állított színpadra, így a következő napokat pihenéssel tölti. Nyár elején pedig indulnak a Szegedi Szabadtéri Játékokon Kodály Zoltán Háry János című daljátékának próbái, amelynek a koreográfiáját Juronics Tamás készíti, s a Dóm téren fellépnek a Szegedi Kortárs Balett művészei is. A társulat már nyár végén elkezdi a felkészülést novemberi bemutatójára, amikor Richard Strauss József legendája című művét adják elő Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikusokkal.