Konrád

Pipálgatod már a bakancslistád?

2014.05.26. 12:21

Programkereső

Vágylista, vagyis bakancslista. A STEREO Akt új, Felülről az ibolyát című előadását, Boross Martin rendezését mutatja be május 29-én és 30-án a Trafó Kortárs Művészetek Háza.

Az előadás - amely a Füge Produkció, a SÍN Kulturális Központ és a Trafó összefogásával valósulhat meg - színházi és filmes eszközök sajátos összekapcsolásával jeleníti meg két fiatal, Tamara és Imre bakancslistáján szereplő kívánságait. A produkció szerves része egy videóinstalláció, amely sokszor a valóságtól elrugaszkodott módon idéz meg tipikus vágyképeket és az azokba belehelyezkedő szereplőket. Az alkotók a mediatizált világ emberének vágyai, céljai és motivációi mélyére néznek, és ezen keresztül sarkallják a résztvevőket, hogy átgondolják saját életüket - áll az előadás ismertetőjében.

Felülről az ibolyát - Stereo Akt
Felülről az ibolyát - Stereo Akt

Boross Martin 2011 óta négy előadást rendezett, amelyekben a közönség rendhagyó pozícionálásával és részvételével kísérletezett. Valósult már meg produkció labirintussá alakított egykori lakóházban (Pamlényi Pál Postás Panoptikum 2011), szakrális térben (Harminchatok) és buszon is (Promenád). A néző bevonásának lehetőségeivel kísérletezve, Boross Martin mind újabb és újabb eszköztár alkalmazásával feszegeti a színház határait. A Felülről az ibolyát című előadás terve támogatást kapott a 2013-as TITÁNium-pályázaton, amely fiatal, a harmincötödik életévüket még nem betöltött színházi alkotóknak ad lehetőséget a hazai és nemzetközi megmutatkozásra.

Felülről az ibolyát - Stereo Akt
Felülről az ibolyát - Stereo Akt

Az előadás mögött ezúttal nem egy társulat, hanem egy rendhagyó társulás áll: a 2013-ban létrejött STEREO Akt. Ez Rácz Anikó és Boross Martin alkotóműhelye, amelyben producer és rendező közös munkájából születnek az előadások. Nem dolgoznak állandó társulattal, mivel mindig az adott produkció jellégéhez igazodva választják ki azokat a művészeket, akik aztán bekapcsolódnak a közös munkafolyamatba. A Felülről az ibolyát című előadásban Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre és Tóth Szabolcs szerepel.