Konrád, Tivadar

Legyél ott a jubileumi X. Magyar Táncfesztiválon! - Játék

2014.05.26. 14:45

Programkereső

Lendületes új arculattal, új helyszínekkel és kibővített programsorozattal nyit 2014. június 16-án a jubileumi X. Magyar Táncfesztivál Győrben, amelynek fő törekvése idén a megújulás jegyében a táncművészet népszerűsítése, nyitás a közönség minden rétege felé és az erőteljes kampány a táncművészetért.

Megújul a fesztivál arculata, új helyszínek és programok az idei jubileumi rendezvényen

Az idén megújuló fesztivál erőteljes kampánnyal nyit a közönség felé, új helyszíneivel olyan lehetséges közönségrétegeket céloz meg, amelyek eddig távol maradtak a táncprogramoktól.

A játszóhelyek száma bővül, az események két központi helyen zajlanak: a Győri Nemzeti Színház épületében (annak nagyszínpadán és Kisfaludy termében) és színház előtti téren, valamint a város legnépszerűbb gyülekező pontján a barokk épületekkel övezett Széchenyi téren. A táncelőadásokon olyan neves fellépők  társulatok lépnek fel mint a Pécsi Balett, a Honvéd Táncszínház, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Boban & Marko Markovics Orkestar és Győri Filharmonikus Zenekar) produkciói ingyenes megtekinthetők lesznek. A Boban & Marko Markovics Orkestar és a Győri Filharmonikus.

Újszerű helyszínek és táncműfajok is megjelennek a fesztivál égisze alatt: a Hotel Rába Tetőtáncnak ad otthont a Győri Balett közreműködésével, Lengyel Katalin és a Bandart Productions pedig a belváros utcáira varázsol „Dancing Graffitiket".

Nagyvárosi bújdosók
Nagyvárosi bújdosók

A Győri Nemzeti Színház Nagyszínpada idén is jelentős táncművészeti produkcióknak ad teret: a nyitónapi gálán, június 16-án a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Szlovák Nemzeti Balett, az Inversedance, a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett és a Magyar Nemzeti Balett mutatkozik be. Tematikus előadásokon a kortárs hazai táncművészetet a Frenák Pál Társulat, a Tünet Együttes, a Forte Társulat, a Budapest Táncszínház, a Pr-Evolution Dance Company, a TranzDanz, és a Közép-Európa Táncszínház képviseli. Külföldi vendégtársulatként fellép az olasz Compagnia EgriBiancoDanza. A hazai és határon túli néptánc műhelyek, társulatok között képviselteti magát a Honvéd Táncszínház, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

A fesztivál első éjszakáján a Széchenyi téren egy fergeteges nyitóbulin, szabadtéri diszkóban táncolhat a fiatalság DJ Metzker Viktória irányításával. A hip-hop és urban tánc kedvelői is a Széchenyi téren élvezhetik a tánc ezen műfaját.

Kísérő programok

Kísérő programként az érdeklődők szakmai előadásokon vehetnek részt: Heide-Marie Härtel (a Deutsches Tanzfilminstitut Bremen művészeti igazgatója) Gisella Peters-Rohse  (a Deutsches Tanzarchiv Köln munkatársa, táncpedagógus, koreográfus, tánckritikus) előadásai.

A fesztivál ideje alatt tartjuk a  Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti és Népművészeti Tagozatának találkozóját.

A Győri Nemzeti Színház előtti téren egy jubileumi szabadtéri fotókiállítást rendezünk a 10 táncfesztivál emlékezetesebb pillanataiból.

Kérdésünk: Hol rendezik a X. Magyar Táncfesztivált?

A június 17-ig beérkező helyes választ adó játékosok között 3 páros belépőt sorsolunk ki a Nagyvárad Táncegyüttes: Nagyvárosi bujdosók című előadására, 2014. június 19-én este 7 órára a Győri Nemzeti Színházba.