Beáta, Izolda, Lea

Bakancslista lakossági kalandokkal

2014.05.29. 14:59

Programkereső

Vadas Zsófia Tamara, sok egyéb mellett a Tünet Együttes előadásaiból és a legutóbb nagy sikert arató Nyúzzatok meg! című produkcióból ismert táncművész, Boross Martinnal mutatja be a Felülről az ibolyát című produkciót a Trafóban május 29-30-án. VILLÁMINTERJÚ

- Adódik az obligát kérdés: neked van bakancslistád a színpadon kívül?

- Nincs ilyen listám, soha nem is volt. Persze vannak céljaim, sokat szoktam fantáziálni, de ezt nem vezetem listaszerűen.

- Miért imád a mai kor embere listákat írni? Miért van rá szükségünk?

- Szerintem szeretjük strukturálni az életünket, megtervezni, kitalálni, ehhez rengeteg technikai eszköz is a rendelkezésünkre áll. Nyomon követhetjük magunkat.

Vadas Zsófia Tamara
Vadas Zsófia Tamara

- Milyen érzést biztosít számunkra, amitől ez olyan "divatos" mostanában?

- Talán a rend illúzióját kelti az életünkben, örömet okoz, ha teljesítünk valamit és kipipálhatjuk. Sok ember számára segít a rendszerezésben, képzelt biztonságot ad.

- Milyen műfajok jelennek majd meg a Felülről az ibolyát című előadásban? És mi is az a "lakossági kaland"?

- Táncosok vagyunk, akik most színészi minőségben jelennek meg a színpadon, még a zenész is, de a mozgás azért így is hangsúlyt kapott. Ezen kívül az előadást mozgó kép is kíséri állandó jelleggel. A „Lakossági kaland" pedig azokat a vágyakat takarja, amikről úgy képzeljük, hogy valami nagyon nagy élményt nyújthat és befizetünk rá. Olyan élmények, amiknek az átélésétől azt reméljük, majd minden megváltozik. De nem csak a vágyakra vonatkozik, hanem olyan átlagos érzések vagy akár tárgyak keresésére és beszerzésére, amiktől különlegesnek érezhetjük magunkat.

Vadas Zsófia Tamara
Vadas Zsófia Tamara

- Hogyan indult a Martinnal való közös munka és mi van még tervben?

- Martin első színházi eseményében a Pamlényi Pál Postás Panoptikumában voltam beugrós, de akkor az alkotásban még egyáltalán nem vettem részt. Egy éve készítette az Artusszal közösen a Promenád című „városi sorsturizmus"-t, ahol már az utolsó három hétben alkotóként dolgozhattam vele. Izgalmas koncepcióra épül az előadás, ahol a nézők egy buszutazáson vesznek részt, a történet pedig az utcán játszódik.

- Nemrég a Nyúzzatok meg című előadással egy rangos európai kortárstánc fesztiválra látogattatok Svédországba. Milyen élményeket hoztál haza Umeából, mielőtt itthon átvehettétek az előadásért a Lábán-díjat?

- Nagy sikerünk volt, de nem csak nekünk, hanem az összes magyar táncos csapatnak, akik ott voltak. Nagyon jó érzés volt a közönség azonnali, intenzív, kifejező visszajelzése, ami már az első perctől szárnyakat adott nekünk. Engem mindig nagyon érdekel, mi történik, ha kimozdulunk a saját közegünkből. Az előadás után csodálkozva kérdezték tőlem, mi történik Budapesten, milyen az időjárás, hogy ennyi jó táncprodukció születik ott.