Ervin

"Dicsőséges" hódítók

2014.06.02. 23:25

Programkereső

A MoTus Mozgásszínházi Egyesület Conquistador című új táncprodukciójában az ellentétes kultúrák háborús konfliktusát vizsgálja meg a mozgás nyelvén keresztül. Az előadás június 11-13-án látható a VMG Pinceszínházban.

Sípos Tamás Péter rendező darabjában az ellentétes kultúrák háborús konfliktusában pedig egy kimenetel lehetséges: csak vesztesek vannak. A koreográfiát Tóth Laura készítette.

A spanyol hódítók Pizzaro és Cortez a történelem egyik legnagyobb népirtását hajtották végre, mikor haditechnikai fölényükkel lemészárolták az indián őslakosokat az Újvilág "dicsőséges" felfedezése közben. Az előadás célja nem elsődlegesen a történelem megjelenítése, inkább annak bemutatása, hogy egyének, csoportok és társadalmak, hogyan élnek meg ilyen konfliktusokat.

Conquistador - MoTus Mozgászínházi Egyesület
Conquistador - MoTus Mozgászínházi Egyesület

MoTus Mozgásszínházi Egyesület a drámapedagógiában élen járó Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai és öreg diákjai által jött létre, akik a test felől közelítették meg a színjátszást, és felfedezték a táncban rejlő színházat.

A MoTus 2007-ben alakult, és célja, hogy szerteágazó tánctechnikák és a színházi történetmesélés eszközeinek vegyítésével közelebb hozza az átlagembereket a kortárstánc produkciókhoz. Művészeti célján felül az oktatáson belül kívánja megfogni a fiatalabb közönséget is, hiszen az egyesület nagyobb része diákokból tevődik össze.