Béla

Újra Öt tánc az Erkelben

2014.06.03. 16:21

Programkereső

Június 12-től négy estén át lesz műsoron a Magyar Nemzeti Balett tavaly nagy sikerrel bemutatott műsora, amely a párkapcsolat, a szerelem, a szexualitás témakörét járja körül. Lukács András Örvény című darabja, valamint Wayne Eagling Duettje és David Dawson A napfény természete c. alkotása mellett két Jiři Kylián-koreográfia, a Hat tánc és a Petite Mort szerepel a programban.

A Petite Mort a szexuális aktus eksztázisának poétikus ábrázolása. Ezt az érzést franciául a "kis halál" szóösszetétellel írják le, amibe az élet-halál dialektikáját sűrítik bele: a gyönyör egyszerre emlékeztet az élet szépségére és múlandóságára. Kylián Mozart zenéjét alapul véve hat férfira és hat nőre, valamint hat kardra készítette a koreográfiát. Utóbbiak táncpartnerként szolgálnak, s ebben a minőségükben sokszor rakoncátlanabbnak és makacsabbnak bizonyulnak, mint egy hús-vér ember. Mozart-szerzeményre koreografálta Kylián a Hat táncot is. A darab, szórakoztató jellege miatt világszerte nagy népszerűségnek örvend, ám az alkotó szerint nem lenne szabad csak a börleszket látni benne: a zenében rejlő humornak itt az lenne a szerepe, hogy ráirányítsa a figyelmünket értékeink relativitására.

A napfény természete a tánc és a zene nyelvén keresi a választ arra: hányféle módon található meg az igazi, tiszta szerelem? Az 1995-ben Lisszabonban bemutatott romantikus kettős, a Duett, Wagner Trisztán és Izolda c. operájából Izolda szerelmi halálának zenéjére készült. A bonyolult emelésekkel teletűzdelt látványos koreográfia kivételesen magas technikai felkészültséget igényel a táncosoktól. Lukács András, az első Seregi-díjjal kitüntetett fiatal hazai alkotó sok klasszikus elemet használ koreográfiáiban, ugyanakkor a külföldön eltöltött évek alatt nagyon sok hatás érte a modern technikák terén is. Alkotóként ezek ötvözéséből hozza létre saját, egyedi stílusát. Az Örvényben a hideg fényekkel, vizes hatású jelmezeivel és a spirális mozdulatokkal nem történetet kíván elmesélni, sokkal inkább érzelmeket, gondolatokat akar ébreszteni Philip Glass magával ragadó zenéjén keresztül.

Öt Balett - Magyar Nemzeti Balett
Öt Balett - Magyar Nemzeti Balett

Június 12-én, 13-án, 14-én és 15-én, a Magyar Nemzeti Balett Öt tánc estjein a modern és a klasszikus balett, de a zene szerelmesei, valamint a komoly és a humoros darabok kedvelői is megtalálják a maguk darabját, ahogy azok is, akik csak most ismerkednek a tánc műfajjal.