Júlia, Rita

Nevet változtat a Honvéd Táncszínház

2014.06.04. 13:22

Programkereső

Magyar Nemzeti Táncegyüttesre változik a Honvéd Táncszínház elnevezése július 1-től. Zsuráfszky Zoltán szerint a táncegyüttes fő feladata "táncos gyökereink, táncos anyanyelvünk szolgálata", és ezt legjobban az új név fejezi ki.

Zsuráfszky Zoltán, a - Honvéd Férfikart is magába foglaló - Honvéd Együttes művészeti vezetője azt is hangsúlyozta: tovább akarja vinni a Honvéd Táncszínház és a korábban beolvadt Budapest Táncegyüttes örökségét is. Zsuráfszky Zoltán szerint a névváltoztatást az is indokolja, hogy a honvéd cégnév használata egyre többször okozott zavart elsősorban a nemzetközi kommunikációban, hiszen katonai jellegű szervezetre utalt. A társulatot fenntartó Honvéd Együttes Művészeti NKft. elnevezése nem változik, mint ahogy a Honvéd Férfikar név sem. Zsuráfszky Zoltán az együttes kiemelt produkciójáról, a Székely Dózsa György című "tánckrónikáról" szólva elmondta: a néhány éve elkészült és bemutatott, idén nyárra felújított darabot magyarországi és határon túli turnéra viszik. Az előadások közül kiemelte a július 19-i sepsiszentgyörgyit, ahol húsz-huszonöt ezer néző láthatja a darabot, valamint az augusztus 22-i előadást, ahol a közönség a nyári fesztivál keretében, a felújított Margitszigeti Szabadtéri Színpadon élheti át újra az ötszáz évvel ezelőtti történetet. A nyári turné további állomásai Temesvár, Veszprém, Nyíregyháza, Kolozsvár, Szekszárd és Szabadka, ősszel pedig a budapesti közönség további két alkalommal láthatja még a darabot az Erkel Színházban - tette hozzá.

Nadszédítők/Páva-variációk - Honvéd Táncszínház
Nadszédítők/Páva-variációk - Honvéd Táncszínház

Strausz Kálmán, a Honvéd Férfikar karigazgatója elmondta: az együttes az elmúlt négy évben a komolyzene irányába bővítette profilját. Kiemelte az Operaházzal és a Nemzeti Színházzal való szoros együttműködésüket: rendszeres fellépők az Erkel Színházban játszott operákban és a Vidnyánszky Attila rendezte Johanna a máglyán című darabnak is részesei. Folytatni szeretnék a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adott koncertjeiket is - tette hozzá. Bolvári-Takács Gábor, a Honvéd Együttes Művészeti NKft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a növekvő bevételeknek és a működés racionalizálásának köszönhetően pénzügyi helyzetük stabil. Elmondta: fenntartójuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tavalyi 425 millió forint után idén 475 millió forinttal támogatja az együttest, a növekményt százharminc munkavállalójuk általános béremelésére fordítják.

Honvéd Férfikar
Honvéd Férfikar

Szólt arról is, hogy bár az együttes fenntartója 2001 óta nem a Honvédelmi Minisztérium, hanem a mindenkori kultúráért felelős tárca, nem szakadt meg a jó kapcsolatuk a honvédséggel; legutóbb januárban írtak alá együttműködési szerződést, amelynek keretében országszerte számos honvédelmi rendezvényen lépnek fel továbbra is. Az 1949-ben alakult Honvéd Együttes érdemeit Magyar Művészetért Díjjal, Magyar Örökség Díjjal, valamint Prima Primissima díjjal ismerték el. Az együttes tánctársulata, új nevén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes az ország legnagyobb létszámú (húsz pár) hivatásos néptáncegyüttese. A negyven tagú, Bartók-Pásztory-díjas Honvéd Férfikar - az észt állami férfikar mellett - Európa egyetlen hivatásos férfikórusa.