Konstantin

Komoly félelmek a Nemzeti Táncszínház körül

2014.06.20. 16:46

Programkereső

A Magyar Koreográfusok Társasága aggodalommal fogadta a hírt, hogy 2016. március 15-ig a Karmelita kolostor épületébe költözik a Miniszterelnöki Hivatal - áll a szervezet közleményében.

Az épület új funkciója érzékenyen érinti a magyar hivatásos táncművészet jövőjét, hiszen az egykori kolostorban működik a Nemzeti Táncszínház, amely az ország egyetlen, kifejezetten a táncművészet befogadására specializálódott teátruma. Az intézmény a legjelentősebb hazai koreográfusok bemutatkozásának helyszíne, a hivatásos együttesek állandó játszóhelye, és befogad jelentős külföldi társulatokat is.

Nemzeti Táncszínház
Nemzeti Táncszínház

A bejelentést követően megjelent L. Simon Lászlónak, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának nyilatkozata, amelyben igyekszik megnyugtatni Ertl Pétert, a Táncszínház igazgatóját arról, hogy nyugodtan tervezheti a következő évadot. A MKT ezzel azonban még nem látja megoldottnak a Nemzeti Táncszínház hosszú távú jövőjét. A Magyar Koreográfusok Társasága elnökségének reményei szerint a Nemzeti Táncszínház működésében nem lesz fennakadás, és a kényszerű változás akár még jobb helyzetet is teremt a táncszakma számára.

Az MKT ezért felkéri a kormány kultúráért felelős képviselőit - Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt és L. Simon László miniszterelnökségi államtitkárt -, hogy a Nemzeti Táncszínház 2014/15-ös évadot követő elhelyezéséről kezdjenek szakmai egyeztetéseket a hivatásos táncművészet érdek-képviseleti szervezeteivel - áll a közleményben.