Konstantin

Új életre kelt az OSZMI Táncarchívuma

2014.06.24. 21:43

Programkereső

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tavasztól megújult Táncarchívumával várja a kutatókat és érdeklődőket. Gyűjteményükben a 19. század végéről származó tánctörténeti ritkaságok és értékes hagyatéki kincsek is megtalálhatók.

Az elmúlt hónapokban zajlott le az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának csaknem hárommillió forintos költségvetésű megújulása. Új kutatószoba és frissen feldolgozott anyagok várják a táncművészet története iránt érdeklődőket. A Táncarchívum vezetését a közelmúltban Szúdy Esztertől vette át Halász Tamás, aki aktív szerepet vállalt az archívum fejlesztésének kigondolásában. Dr. Ács Piroska, az OSZMI igazgatója a Táncarchívum megújulása kapcsán elmondta, hogy az archívum terének bővítésére egyetlen lehetőség kínálkozott: a gazdasági osztályt a gyűjtemény szintjéről elköltöztették, a Táncarchívum pedig egy különálló helyiséggel egészült ki. A projekt kivitelezéséhez két fő anyagi forrás állt rendelkezésre, az NKA és a Magyar Művészeti Akadémia támogatása.

Táncarchívum megújult munkaszobája
Táncarchívum megújult munkaszobája

Az előbbi meghívásos pályázata két elemet tartalmazott: az egyik a tér és a kutatás technikai hátterének megújítása, a másik a gyűjtemény feldolgozásának elősegítésére szánt összeg. A még jelenleg is zajló pályázat eredményeképpen létrejött egy audiovizuális eszközökkel felszerelt, megújult munkaszoba, illetve folyamatban van az archívum jelentős mennyiségű anyagának feldolgozása. A Táncarchívum valódi kutatóhellyé változott; a gyűjteménykezelők jó kapcsolatot ápolnak a Táncművészeti Főiskolával és az Akadémia Tánctudományi Bizottságával, és szívesen fogadják azokat is, akik szakdolgozatukhoz, publikációhoz vagy egy disszertációhoz szeretnének kutatni.

A Táncarchívum dokumentációs anyaga
A Táncarchívum dokumentációs anyaga

A Táncarchívum az ötvenes évek végén jött létre, gyűjteménye kezdetben a Táncszövetség tulajdonában volt és tudományos műhelyként is működött. 1987-ben az archívumnak fel kellett számolnia korábbi működési formáját, végül a Színháztörténeti Múzeum fogadta be, mostani helyén pedig a kilencvenes évek elejétől érhető el. A Táncarchívum Európa egyik leggazdagabb szakgyűjteménye: anyagának egyik jelentős részét képezi a videótár, amely körülbelül tízezer tételt számlál. Halász Tamás az archívum kihasználtságával kapcsolatban elmondta, hogy a leggyakrabban a Balettintézet diákjai kutatnak itt, de a tíz hónapos nyitvatartási idő alatt idén több mint kétszázötvenen fordultak meg az archívumban. Beszélt arról is, hogy szeretnének szolgáltatói módon működni, sok igényt kielégíteni, ezért minden lehetséges forrást igyekeznek felkutatni.

A Táncarchívum fotótára
A Táncarchívum fotótára

A videókon kívül az archívum gyűjteményébe tartozik mintegy hatezer fénykép, egy közel hatezer tételes könyvtár, valamint egy gazdag dokumentációs anyag, amelynek zömét újságcikkek képezik. Az archívum talán legizgalmasabb része a hagyatéktár, amelyben közel kilencven ember hagyatékát őrzik. A hetvenes évek elejétől gyarapodó gyűjteményben olyan táncosok személyes tárgyai is megtalálhatóak mint Havas Ferenc, Lakatos Gabriella vagy Pallai Anna. Bár az anyagok feldolgozása még mindig zajlik, az ide látogató kutatók már láthatják és tapasztalhatják a projekt eredményét.