Dezső

Barisnyikov és a vénasszony bizarr esete

2014.06.26. 15:23

Programkereső

Három nagyágyú és egy abszurd novella, igazi telitalálat. A Barisnyikov orosz-amerikai balettsztár, William Dafoe filmszínész és Robert Wilson kultikus színházrendező groteszk játéka most épp Brooklyn-ban jár.
Mihail Barisnyikov, William Dafoe - A vénasszony - The Old Woman
Mihail Barisnyikov, William Dafoe - A vénasszony - The Old Woman

És csak remélhetjük, hogy egyszer hozzánk is eljut majd a világhírű amerikai rendező-képzőművész e szürrealista táncszínházi remeke, amit 2013-ban a Manchester Nemzetközi Fesztiválon mutattak be Angliában. Tavaly ősszel Párizs különböző intézményei, köztük a Théâtre de la Ville és a Louvre is, három hónapon át tisztelgett a nagy színházújító előtt különböző produkciókkal és kiállításokkal. Ott is látható volt az orosz abszurd szerző, Danyiil Harmsz A vénasszony című történetfüzéréből készült előadás, melyhez Wilson a szokásosnál is szokatlanabb díszletet tervezett: mintha csak két rajzfilmszereplő csöppent volna egy egyszerre síknak és háromdimenziósként is ható Salvador Dalí ihlette színpadi térbe.

Szinte felismerhetetlenre maszkírozott clown-figurák játszanak a színpadon, pedig a festék két sokoldalú, híres művészt rejt: Mihail Barisnyikov orosz származású tánclegenda-filmszínészt és William Dafoe amerikai filmsztárt, akik egy Beckett és Kafka írásaira emlékeztető darabban alkotnak kiváló párost.

A vénasszony - The Old Woman
A vénasszony - The Old Woman

A szigorú koreográfia és a gondosan összeválogatott zenék nyomán egy furcsa cselekmény bontakozik ki az álom és valóság határán: egy férfi lakásában rejtélyes körülmények között egy vénasszony holtteste bukkan fel, akit egy bőröndbe csomagolva utaztatnak, míg az újra el nem tűnik.