József, Bánk

Tradíció és modernség metszéspontján

2014.10.18. 08:07

Programkereső

Október 16. és 18. között tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Kalászi Kortárs Tánctalálkozót Budakalászon. A fesztivál a néptánc gyökerű kortárs táncelőadások szemléjeként a gyerekektől a felnőttekig minden korosztálynak kínál produkciókat.

A Szentendrei Kistérségben egyedülálló, regionális jelentőségű összművészeti fesztivállá nőtte ki magát a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó, a Duna Táncműhely indulásának helyszínén, a Kalászi Faluházban. A szervezők ezúttal is olyan progresszív alkotókat hívtak meg, akik műveikben a néptánchoz nyúltak vissza vagy speciális tánctechnikaként alkalmazták a tradicionális mozgásanyagot, illetve a folklór irányából érkeztek a kortárs műfajok világába.

Ifjú Szívek Táncszínház: Hontalanítás
Ifjú Szívek Táncszínház: Hontalanítás

A paletta mostanra tovább bővült, és olyan összművészeti produkciókat mutatnak be a fesztivál három napján, amelyekben az irodalom, a zene és a tánc együttes erejével hoznak létre felejthetetlen élményeket a gyerek és a felnőtt korosztály számára egyaránt.

A csütörtöki, október 16-ai nyitónapon Foltin Jolán koreográfus gyermekeknek szóló, Tititá című darabjában Ritmusországba kalauzolja el a kicsiket Novák Péter táncosok és muzsikusok közreműködésével. A fesztivál második napján a vendéglátó Duna Táncműhely produkciója lesz látható, amit József Attila Ködből, csöndből című műve ihletett.

Duna Táncműhely: Ködből, csöndből
Duna Táncműhely: Ködből, csöndből

A határon túli művészeti műhelyeket a marosvásárhelyi András Lóránt Társulata képviseli, amelynek cinikus humorral átitatott A lecke című darabja az élet és a tudás szembeállítása köré épül. A pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház Hontalanítás című alkotása szombaton a kirekesztés, és az abból fakadó lépéskényszer történelmi átkáról szól. A Grecsó testvérek Megyek utánad improvizációja tartalmas, mégis intim, könnyed szórakozást nyújt, amely a családról és a szerelmek láncolatáról szól.