Benedek

Elhunyt Bretus Mária

2014.10.22. 13:47

Programkereső

Hetvenegy éves korában október 21-én hosszan tartó súlyos betegség után távozott az intézmény professor emeritája - közölte a Magyar Táncművészeti Főiskola.

Bretus Mária a klasszikus balett művészdiplomájának megszerzését követően gazdag és sikeres éveket töltött el a Pécsi Balett társulatában mint alapító, balettművész. Az együttes első generációjának tagjaként aktív táncosi minőségben az egyik legmagasabb kitüntetés, a Kiváló Művész birtokosa lett 1985-ben. Művészi pályájának befejeztével 1988-92. között elvégezte a főiskola klasszikus balett pedagógus szakát, majd 1990-ben tanársegédi státuszban kezdte meg oktatói pályáját, amelyen gyorsan haladt felfelé. 2000-ben főiskolai tanár, majd hetvenedik életévét követően professor emerita lett.

Bretus Mária - Magyar Táncművészeti Főiskola
Bretus Mária - Magyar Táncművészeti Főiskola

Több cikluson keresztül volt a klasszikus balett tanszék vezetője, az országos tananyag egyik kidolgozója. Zórándi Máriával, a főiskola egykori rektorával együtt megírta az alapgyakorlatok Vaganova-rendszeren alapuló metodikájának egyik legismertebb hazai jegyzetét: A balett technika alapjait. Táncpedagógiai munkássága elsősorban a néptánc szakirány klasszikus balett képzésére irányult. Gazdag alkotói és pedagógiai munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: Liszt- és Lőrinc-díjas, Érdemes, és Kiváló Művész, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének birtokosa. Bretus Máriát a Magyar Táncművészeti Főiskola a saját halottjának tekinti.