Irén, Írisz

A Pécsi Balett a Carmennel indítja az évadot

2014.10.23. 10:49

Programkereső

Október 24-én a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán mutatják be Vincze Balázs új produkcióját, amit az október 21-én elhunyt Bretus Mária, a Pécsi Balett alapító tagja emlékének ajánlanak.

Egy nagy klasszikus újragondolt változatával jelentkezik ebben az évadban a Pécsi Balett a nagyszínpadon. Carmen történetét Vincze Balázs balettigazgató állítja színpadra. A dramaturgiában Böhm György és Uhrik Dóra voltak segítségére, a látványvilágot Molnár Zsuzsa díszlet- és jelmeztervezővel közösen álmodták meg. A keretjátékhoz Riederauer Richárd írt zenét a társulatnak. A rendező-koreográfust elsősorban Don José karaktere ihlette, koreográfusi koncepciójáról így nyilatkozott Vincze Balázs:

Carmen - Pécsi Balett
Carmen - Pécsi Balett

"Carmen története, a karakterek szélsőséges érzelmi világa és  Bizet muzsikája nagyon erős és ihletadó. Számomra a fő inspirációt a történet és a zene éles váltásai adják. Közel áll hozzám a karakterek kiszámíthatatlansága, hirtelensége, mely érzelmi túlfűtöttségükből fakad. Hogy lehet egy idilli nyugalmi állapotból egy pillanat alatt az őrület határára kerülni? Hogy veheti át a hatalmat a szenvedély a racionalitás felett, honnan jön az az őserő, ami tragédiába sodor, és miért nem lehet ellene küzdeni? Hol a határ szerelem, szenvedély és birtoklási vágy között? A szenvedélyes szerelem alapvetően eszement állapot?

Carmen - Pécsi Balett
Carmen - Pécsi Balett

Carmen érzékiségét megjeleníteni, érzelmeinek vad hullámzását táncban megfogalmazni nagyszerű lehetőség. Véleményem szerint ennél nagyobb kihívás Don José összetett karakterének, jellemváltozásának életre hívása az alkotó, illetve megformálása a táncos számára. Számomra ő a központi figura, az övé az igazi dráma. Az egyszerű és becsületes, tiszta szívű férfit kifordítja önmagából a Carmen iránt érzett őrült szerelem. Vágya legyőzi a benne lakozó erényt, míg végül eszét vesztve a legnagyobb bűnt követi el: elveszi Carmen életét, ha már az övé nem lehet. Don José lelki tusája szenvedélyes férfidráma. Ezt kívánom megjeleníteni a színpadon."

A Carmen bemutató előadását az október 21-én elhunyt Bretus Mária Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló művész, a Pécsi Balett alapító tagja emlékének ajánlja a társulat.