György

Újra az Opera színpadán a Coppélia

2014.11.03. 15:23

Programkereső

Harangozó Gyula halálának negyvenedik évfordulója kapcsán az Opera újra műsorra tűzte a legendás magyar korográfus Léo Delibes balettzenéjére készített koreográfiáját.

Novembertől az Opera közönsége egy parádés szereposztásban láthatja a Coppéliát. Az eredetileg "női balettnek" szánt táncjátékot ezúttal ifj. Harangozó Gyula állította színpadra.

Coppélia
Coppélia

Idősebb Harangozó Gyula 1953-ban dolgozta át ezt a kedves balettet, reális irányba terelve az egész darabot. Erősen átdolgozta az eredeti művet: megváltoztatta a balett felépítését és Coppélius alakjának értelmezését is. A cselekmény drámai szövésével, a legapróbb részletekre kiterjedő gondos koreográfiai kidolgozással, a cselekményes táncok és a pantomim szerves összeillesztésével "letörülte a port" a régi Coppéliá-ról, és olyan pezsgőén érdekes előadást produkált, amilyenre régen nem volt példa az Operaházban.  

Coppélia
Coppélia

A friss verzióban a férfi főszerepet és - egyben az előadás legemblematikusabb jelentét, Coppélius virtuóz szólópantomim-játékát - a hármas szereposztás egyikében a Harangozó-díjas Bajári Levente táncolja. A másik két szereposztásban Komarov Alekszandr, illetve Kerényi Miklós Dávid előadásában csodálhatja a közönség az idős ezermester-figura táncát. Coppéliát Minjung Kim, Jessica Carulla Leon, valamint Somorjai Enikő alakítja a különböző szereposztásokban. Az előadást a harangavatás vidám balettfináléja zárja.