Csilla, Noémi

Indul a Voyager 3 – egy mission, ami possible

2014.11.11. 12:40

Programkereső

November 21-én és 22-én este 7 órakor startol a Voyager 3 űrszonda a budapesti Jurányi Inkubátorházból, fedélzetén az emberiség üzeneteivel és a Tünet Együttes legénységével.

"Gergő bolygója szélén ül, lába a világűrbe lóg. Tengelye kiegyenesedett, már nincsenek benne évszakok. Ma különösen enyhe a gravitáció és erős a szél. A Voyager 3 bármikor megérkezhet, az emberiség üzenetével a fedélzetén. Az aranychipen minden rajta van, ami fontos: kultúránk megkövesedett lábnyomai.  De aki megtalálja, nem biztos, hogy beszéli ezt a nyelvet." - áll az alkotók ajánlójában. "Neked mekkora a szökési sebességed?  Csak ezen múlik, hogy velünk repülhess." - szól felhívásuk.

Titkos felvételek a NASA-tól, a Voyager 3 legénysége a kilövésre készül:

A Voyager 3 legénysége Bánki Gergely, Czakó Máté, Gergely Katalin, Gőz István, Stork Natasa, Szász Dániel, Valcz Péter. A Tünet Együttes első alkalommal dolgozik együtt Závada Péter költővel, aki dramaturgként vesz részt az aranychip szövegének összeállításában. Az előadást Szabó Réka rendezte, a dramaturg Závada Péter volt, a látványt Szirtes Attila álmodta meg, a jelmez pedig Béres Móni munkája.

Voyager 3 team  (forrás. Tünet Együttes)
Voyager 3 team (forrás. Tünet Együttes)

A projekt szerint a NASA Voyager Team kutatócsoportja és az ENSZ Világűr Hivatala felhívást intéz a Föld országaihoz, a hamarosan felfedezőútra induló Voyager 3 aranychipjére várnak üzeneteket a Föld polgáraitól. Ezek összegyűjtésével a Tünet Együttest bízták meg. Többek között Fodor Tamás és Orlai Tibor is üzent az űrbe. Az eddigi üzenetek megtekinthetőek a Voyager 3 YouTube csatornáján.

Tudtad?

1. Hogy a Voyager 2 űrszondát 1977-ben lőtték föl Floridában, a Voyager 1-et pedig tizenöt nappal később indították útnak ugyaninnen?

2. Hogy az aranylemez a Voyager 1 és 2 fedélzetén elhelyezett időkapszula, ami a földönkívülieknek visz hírt a világunkról?

3. Hogy a szökési sebesség az a küszöbsebesség, mellyel a test legyőzi a Föld gravitációs erejét, és képes tőle elszakadni?

4. Hogy az évszakok kialakulása a Föld Nap körüli mozgásának és a tengelyferdeségnek a következménye?