Csilla, Noémi

Magyar társulat a 20 legjobb európai között

2014.11.14. 11:15

Programkereső

A Hodworks idén, immár harmadik alkalommal szerepel a 20 legjobb európai társulat közt. A halandóság feltételei című produkciót az idei évad 20 legkiemelkedőbb kortárs táncelőadása közé válogatta az Aerowaves nemzetközi hálózat.

A londoni székhelyű, 18 éve működő szervezet célja a kortárs tánc területén alkotó fiatal tehetségek támogatása, fellépési lehetőségek által. Az Aerowaves fesztiválszervezőkből, színházigazgatókból és egyéb szakmabeliekből álló tagjai - köztük a magyar Műhely Alapítvány - évente kiadják az általuk legjobbnak ítélt 20 előadás listáját. Idén 41 partner 449 alkotás közül választotta A halandóság feltételeit a legjobbak közé. A Hodworks a 2014 szeptemberében bemutatott előadásával azon kevés társulatok közé tartozik, amelyek harmadszorra részesülnek e kitüntető elismerésben. (2012-ben a Basse danse c. produkció, 2014-ben a Pirkad szerepelt a listán.) 

Hodworks_A halandóság feltételei (Fotó: Andi Bancic)
Hodworks_A halandóság feltételei (Fotó: Andi Bancic)

A Lábán Rudolf-díjjal is kétszeresen kitüntetett HODWORKS az előző előadásokból már ismerős négy táncossal közösen folytatott munkája során A halandóság feltételeiben eddig ismeretlen irányokat fedez fel. A táncosok ezúttal új előadói szerepekben jelennek meg, a klasszikus zenei háttérhez olykor igazodó, máskor azzal szembemenő szituatív jelenetekben. A halandóság feltételei érzelmi láncolatra fűzött fizikalitás; a folytonos mozgással létrehozott révületben megnyílik a tudatalatti. Szilánkos nemiség, ösztönből öklendezett áriák, a tabukkal szembemenő, vaskos, mégis finom, érzékeny humorú játék - négy táncos szituatív torzókban, saját belső történelmükbe gabalyodva; égi és földi minőségek alkudozása, győzelem a nagykörúti realitás felett.