György

Nagyvárosi testek a kifutón

2014.11.15. 10:30

Programkereső

A Természetes Vészek Kollektíva és a Góbi Rita Társulat aUTONÓM zÓNa címmel mutatja be testmaszk show-ját a Trafó színpadán november 21-én.

Divat, látvány, színház és tánc ötvözete a Természetes Vészek Kollektíva és a Góbi Rita Társulat közös előadása. A november 21-i premieren, majd 22-én Szűcs Edit és a MOME textiltervező szakos hallgatóinak ruhakreációi vonulnak fel a testmaszk show-ban, a manökenek katonaként lépdelnek a kifutón ebben az igazán mély, ám mégis humoros produkcióban. Tiszta színvilág, groteszk menyasszonyok a színpadon. Burokká formálódnak a ruhák, bezárulnak, összeolvadnak a bennük megbújó testtel. Épül az anyag, a külső héj, átalakulnak a karakterek, erre reagál a látvány és a zene. Csupán egy valami állandó: nagyvárosi magányunk atmoszférája.

Egyedi ruhadarabokban mozognak a táncosok, s a montázs-szerkezetű előadást olykor azok a katonaként kifutóra masírozó modellek bontják meg, akik a MOME végzős hallgatóinak kreációit mutatják be, és azt, hogyan burkoljuk be, zárjuk el a 21. században a testünket. Az aUTONÓM zÓNÁban minden szereplő menyasszony lesz, egy egészen bizarr menyegző résztvevője.

Az aUTONÓM zÓNA éteri világát azok a civil szereplők is aktuálissá teszik, akik a 21. századi Budapestet csöpögtetik bele ebbe a hihetetlenül őszinte és megalkuvás nélküli műalkotásba - testmaszk show-ba. Maszk a ruha, maszk a test; mindennapi szerepjátszásunk elevenedik meg a színen, a lehető legplasztikusabban. Show, de nem revü, saját, öntörvényű és konzekvens világgal: Korai Zsolt videó-munkáit Esteban De La Torre vetíti; Kopasz Tamás, Philipp György és a TVK alapítója, Árvai György reagál gitárral, elektronikával és énekkel a színpadi eseményekre, a ruhakölteményeket pedig a Góbi Rita társulat tagjai viselik.

aUTONÓM zÓNA - Természetes Vészek Kollektíva, Góbi Rita Társulat
aUTONÓM zÓNA - Természetes Vészek Kollektíva, Góbi Rita Társulat

Az aUTONÓM zÓNA személyes valóságot hoz létre, különleges ruhakölteményeivel behatol az anyag mögé, eljut a megfoghatatlan értékekig. A ruhaburkokkal és a táncosokkal egyszerre hozza közel a nézőkhöz a testet és a testiséget, keresi az elveszett naivitást, kétségbeesetten kiált fel a szerepjátszás és a stigmatizáció ellen.  Radikális és költői produkció, amelyben a szereplők teste köré egyre nagyobb burokként épülnek a ruhák, majd ketrecbe zárják őket. „Az emberi test számomra épp olyan önkifejezésre alkalmas eszköz, mint a festőnek a vászon. A testmaszkok látványvilágával új struktúrát kívánok teremteni, amellyel egymásba záródó világokként képzelhetjük el a szellemet és az anyagot, a testet és a lelket, az álmot és az ébrenlétet, a tudatot és a tudattalant is." /Szűcs Edit/