Sándor, Ede

Magyar Hófehérke sikere Ausztráliában

2014.11.24. 14:22

Programkereső

Ausztráliában, Perth városában, a WA Ballet társulatával mutatták be Harangozó Gyula Hófehérke koreográfiáját, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója a darabot magyar alkotótársakkal hozta létre, a zenét Kocsák Tibor szerezte.

A Kossuth-díjas koreográfus a premier után úgy nyilatkozott: nagyszerűen sikerült az előadás, fantasztikus kritikát kapott az alkotócsapat és a balettegyüttes. "Elakadt a szavam a megjelent írások láttán. Számos szép sikert értünk már meg a Hófehérkével, ilyen óriási lelkesedésre azonban nem számítottam. Az ausztráliai fellépés nagy megmérettetés volt, boldog vagyok, hogy ekkora győzelmet értünk el".

Harangozó Gyula és táncosai (Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok)
Harangozó Gyula és táncosai (Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok)

A darabról megjelent cikkek külön kiemelik a lenyűgöző látványt, amely a Szegedi Szabadtérin is rendszeresen dolgozó Kentaur (díszlet) és Velich Rita (jelmez) munkája. Főként a csoportos képeket éltetik, mondván a vidám, élvezetes jelenetek alatt nem csoda, hogy a nézőközönség lelkesen dobog és tapsol. A darab zeneszerzője Kocsák Tibor, aki két 2015-ös szegedi szabadtéri produkcióban is érdekelt, hiszen a Mamma Mia! karmestere és az Abigél komponistája is.

A három kontinensen - Budapesten, Tallinnban, Rosztovban, Hongkongban, Makaóban és Perth-ben - is bemutatott produkció legközelebb Szentpéterváron kerül színre, Harangozó Gyula december elején válogatja a szereplőket az orosz metropoliszban. A Hófehérke és a hét törpe az utóbbi évtized azon magyar színpadi produkciója, amelyet a legtöbb helyen mutattak be a világon.