Konstantin

Szürrealista kutyává változnak a férfiak

2014.11.26. 09:45

Programkereső

Groteszk latin-amerikai pokoljárás érkezik a Trafóba: Marlene Monteiro Freitas zöld-foki szigeteki koreográfus Paradicsom - magángyűjtemény című produkciójában mindent összegyűjtött, ami frivol és hátborzongató, deformált és bizarr. Az előadás december 12-én és 13-án lesz látható.

"Négy pasi rázza a seggét a színpadon és változik át szürrealista kutyává, pálcikaemberré, bikaviadal főhősévé, fehérre meszelt arcú rockénekessé. A torreádor egy elszánt tekintetű, de bolond nő, a felharsanó dal a Psycho Killer. Ezt a világot vagy Bosch álmodta meg, vagy Buñuel, de még az is lehet, hogy David Lynch..." - áll a Trafó ajánlójában.

Marlene Monteiro Freitas: Paradicsom - magángyűjtemény
Marlene Monteiro Freitas: Paradicsom - magángyűjtemény

Marlene Monteiro Freitas a Zöld-foki szigeteken született, tanult a brüsszeli P.A.R.T.S.-ban, Amerikában és Lisszabonban, majd  egy olyan szociális projektbe kezdett egy lisszaboni bevándorló negyed közösségével, amelynek a mottója, hogy "nem táncórákat veszünk, hanem próbálunk". Olyan koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Emmanuelle Huynn, Loic Touzé, Tânia Carvalho vagy Boris Charmatz.

A december 12-én és 13-án megtekinthető produkcióban a magángyűjtemény darabjai karneváli forgataggá állnak össze, ahol úrnőként tündököl Freitas maga. "Torreádornak öltözött vaslady, akit pavlovi kutyaként követnek a táncosai, a pokolból ideszabadult angyal-négyes. A latinos vehemenciával átitatott előadás nemcsak szürrealista, de abszurd is. A táncosok elegánsan grimaszolnak, alakulnak át fenevaddá - minimális kellék- és jelmez-használattal -az egzotikus Paradicsomban. Itt nem az erkölcs és a tisztaság dominál, hanem a szabadság és a humor, a kábulat és a piszok: kicsavart testek harsány revüje, groteszk burleszkje." - ígéri a Trafó Kortárs Művészetek Háza.