Gerzson

Világhírű sztárbalerina érkezik az Operába karácsonykor

2014.11.26. 14:47

Programkereső

A nemzetközi balettvilág igazi állócsillagáról van szó: a tehetséges és gyönyörű Polina Szemjonova a Diótörőben ragyogja majd be az Opera színpadát.

Az Operaház idei Diótörő-előadásaiban egy orosz sztár kápráztatja el a közönséget. A világ egyik legtehetségesebb és legszebb balerinája Szemjonova budapesti fellépése fontos eseménynek számít a hazai táncéletben. A Bolsojból kinőtt világhírű táncosnő karrierje a kétezres évek elején indult, nem sokkal később ő lett a Berlini Nemzeti Operaház mindaddig legfiatalabb príma balerinája.

Polina Semionova - American Ballet Theater
Polina Semionova - American Ballet Theater

Azóta visszatérő vendége a világ legnevesebb színpadainak. Csajkovszkij klasszikus karácsonyi darabjában ezúttal három alkalommal, a karácsonyi gálamatinékon látható.

Szemjonova Moszkvában a Bolsoj Balett Iskola növendékeként számos díjat nyert a legnívósabb balettversenyeken. Miután 2002-ben befejezte tanulmányait, a Berlini Állami Operaháznál vállalt szerepet, így tizennyolc éves korában ő lett az operaház történetének legfiatalabb prímabalerinája. Japánban Malakov partnereként lépett fel, ami az Operaházhoz való meghívásának oka is volt egyben. Főszerepet kapott aDiótörőben és A bajadérban már az első évadban.

Polina tizenkilenc évesen, 2003-ban az Angol Nemzeti Balettel lépett fel A hattyúk tavában, ezzel dicsérő visszhangot váltva ki az angol kritikusokból. Következő évben a Kaliforniai Balett társulatával szerepelt aCsipkerózsikában, ismét elbűvölve a kritikusokat. Miután Herbert Grönemeyer zenés klipjében, a Letzter Tag-ban is szerepelt, Polina Szemjonova a szélesebb közönség ellőtt is ismertté vált. Jelenleg az egyik legfiatalabb prímabalerinának számít, és a Staatsballet Berlin után 2012-től az Amerikai Balett Színháznál folytatta karrierjét.