Gerzson

Székely Szilveszter: "Örömmel játszanék negatív figurát"

2014.11.30. 10:45

Programkereső

Egyedüli táncosként vehetett át idén a Junior Prima Díjat. Székely Szilvesztert elsősorban Bozsik Yvette előadásaiból ismerheti a közönség. Interjúnkból kiderül, milyen más táncműfajok érdeklik a színházon kívül. INTERJÚ

- Látod, hol és merre tartasz a táncos pályán?

- Huszonhét évesen nehezen tudom megmondani, hány évem van még táncosként. Lehet, csak néhány, de akár húsz is. A táncos a testével dolgozik, ha holnap kitörik a lábam, véget ér a történet. Általánosabban nézve: nem tudom sehova sem elhelyezni magamat a magyar táncéletben, habár immár hat éve Bozsik Yvette-nél dolgozom. Szeretném egyszer egy külföldi felsőoktatási intézményben is képeztetni magamat. A tanítás nagyon meghatározza az életemet, még sincs elég időm rá, hiszen jelenleg hat színházban dolgozok, a próbák és az előadások kitöltik a napom jelentős részét. Ezzel együtt nagyon élvezem az oktatást is, sok fejlődnivalóm van még benne. Azt érzem, ebben van a hosszú távú utam. Nagyon közel áll hozzám a témám: versenytáncosoknak tanítok klasszikus balettet. Ebből is írtam szakdolgozatomat a Táncművészeti Főiskolán és adtam elő egyszer egy nemzetközi tánctudományi konferencián. Folyamatosan keresnek meg versenytáncosok, hogy elsajátítsanak némi balettos tudást is.

Székely Szilveszter
Székely Szilveszter

- Te magad versenytáncoltál valaha? Bozsik Yvette előadásai alapvetően a kortárs tánc elemeiből építkeznek.

- Gyerekkoromban két évig versenytáncoltam Zalaegerszegen, nagyon jó eredményeink voltak, aztán amikor Pécsre kerültem a Táncművészeti Szakközépiskolába, abba kellett hagynom. Később Pesten, a Táncművészeti Főiskolán a szakdolgozatom írása közben nagyon sok videót elemeztem, olyan külföldi versenytáncosokét, akiknek komoly balett alapjaik vannak. Azt láttam, akinek van ilyen képzettsége, sokkal eredményesebb a versenytáncban is.  A kettő közötti kapcsolatot építettem fel tudományos alapon a dolgozatomban. Később ebből jött az ötlet, hogy magam is tanítsak nekik. Bozsik Yvette munkáiba akkor lettem szerelmes, amikor az iskolában sok előadásfelvételt néztünk meg tőle, aztán tizennyolc éves koromban élőben is láttam egy duettjét Vati Tamással. Ekkor született meg a vágy, hogy nála szeretnék táncolni, ami három év múlva be is következett.

- Tehát az időd legnagyobb részét a színházi tánc teszi ki.

- Abszolút. Minden nap van tréningünk, próbánk vagy előadásunk, ezekből kettő-három is, a legkülönbözőbb kombinációkban. Ahogy említettem, hat színház tíz-tizenegy produkciójában szerepelek jelenleg. Ez a sokféleség a fejlődés és az új kapcsolatok építése szempontjából is hasznos. Soha nem szerettem egy dolognál leragadni, ezért is örülök, hogy Yvette ennyi felé rendez, koreografál és viszi magával a társulatát. Folyton új impulzusok érnek bennünket. Legalább ennyire szeretem a változatosságot a táncstílusokban, az előadásokban is. Klasszikus balett, versenytánc, musical, opera, gyerekelőadások - ezekkel mind találkozom mostanában.

- A díjátadón említettél egy Mikszáth-idézetet: "A szerencse lakása a munka". Hitvallásod ez?

- Ez az egyetlen idézet, ami megmaradt a fejemben eddigi életem során. Biztos azért, mert nagyon hiszek benne: ha dolgozunk, annak biztos meglesz az eredménye. Ez igaz bármilyen területre az életben. Egyébként akkor találkoztam ezzel a mondattal középiskolásként, amikor 2005-ben a Madách-Mikszáth Vers- és Prózamondó Versenyre készültem, majd meg is nyertem.

- A portréfilmedben beszéltél arról is, szívesen szerepelnél filmben.

- Nagyon szeretném vásznon is kipróbálni magamat, akár prózai színészként, akár táncosként. Nem tudom, lesz-e valaha lehetőségem erre. Izgat a forma, hogy a kamera közelsége miatt sokkal intenzívebb munkával kevesebbet kell játszani. Örömmel játszanék például negatív figurát. Szívesen dolgoznék együtt Zomborácz Virág filmrendezővel, aki szintén az idei Junior Prima Díjasok között van.


2014-ben hat színművész, egy táncos és egy forgatókönyvíró-rendező vehette át a Junior Prima Díjakat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyákat az FHB Bank jóvoltából.