Géza

Az Arthur-mondakör nyomában

2014.12.13. 08:55

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és legyen ott Ön is a Coincidance december 21-i előadására.

Az angolszász mondakör kezdete Máb királynő hatalmának, az úgynevezett "régi vallásnak" a hanyatlásához vezethető vissza. Niniane, a Tó tündére - akit bizonyos források a királynő testvéreként is emlegetnek - a jó és az igazság szolgálatában áll, Mábbal ellentétben. Ha küzdelmüket lecsupaszítjuk a puszta tényekre, akkor valójában nincs itt másról szó, mint a "jó" és a "rossz" számtalanszor feldolgozott, mégis kivesézhetetlen, örökös küzdelméről.

Máb és Niniane gyakorlatilag a két ősidők óta létező, egymással szembenálló, de mégis egymást kiegészítő kozmikus erő, amelyek megtalálhatóak mindennapjaink legapróbb mozzanataiban is. Egyik sem létezhet a másik nélkül, nem választhatóak szét és csak együtt, egymáshoz viszonyítva értelmezhetőek.

Coincidance - Merlin
Coincidance - Merlin

Ebben a történetben e két erőnek, istennőnek az egységét egyetlen szereplő teremtheti meg: Merlin.

Merlin az a varázsló, akit Máb a maga erejének megvédelmezésére hozott létre, ám Merlin mégis az igazságot fogja szolgálni. Merlin a sötétség teremtménye, és mégis a fény úttörőjévé válik: Merlin az egyensúly fenntartója.

A címszerepben Stefkó István, a Coincidance művésze látható. A jelmezek ezúttal is Székács Zsófia munkáját dícsérik, aki más Coincidance produkciókhoz hasonlóan e darabban is vezető táncosként lép színpadra, Máb szerepében.

Az ír sztepp Európa bajnokként jegyzett Potornai Norbert a látvány- és arculattervezés mellett két szerepre is készül: először Uther királyt jeleníti meg, a második felvonásban pedig Arthur királyt alakítja. Ez a rendezői húzás Primon Ágnes sminkmester munkájával nyer igazán értelmet, hiszen Uther király Arthur édesapja - így a megfelelő smink és maszk használatával apa és fia élethű megjelenítését látjuk majd.

A darab rendező-koreográfusa, Gyulai Júlia Arthur hitvesét, Guinivere szerepét táncolja el, akinek Sir Lancelot iránt fellobanó szerelme vezet a darab végkifejlettjéhez. Lancelotot a Szentivánéji Álom Demetriusa és a Széttáncolt Cipellők sötét hercege, Ungi Krisztián formálja meg.

A már ismert főszereplők mellett Bencze Judit táncművész mutatkozik be Niniane, a tó tündérének alakjában. Balla Alexandra Uther király szerelmét, Lady Ygraint formálja meg, míg kislányukat, a darab meghatározó személyiségévé váló Morgana La Fayt Albert Réka jeleníti meg.

Az ír sztepp első sorban a lovag világ formanyelve - rendkívül látványos ír tánc jelenetek koreografálására ad lehetőséget a kor és a közeg maga - hiszen az ír táncból ismert, úgynevezett ceili táncok jól összehozhatóak az angolszász báli táncokkal. Mindezt a társulat már megszokott extravagáns stílusával, valamint izgalmas, modern zenei világával párosítva: a végeredmény önmagáért beszél.

A kortárs tánc a mágikus szereplők formanyelve. Mozgásviláguk balett alapú modern táncként határozható meg, amely izolációs technikák jellegzetesen egyedi használatával vált a társulat kortárs tánc részlegének védjegyévé.

"A Coincidance stílusa, formanyelve, világa valóban egyedülálló, itthon és külfödön egyaránt - ebben a produkcióban rendezőként azonban még sokkal több falat szeretnék lebontani, még több határon szeretnék átlépni. Ez egy táncszínházi előadás, rendkívül erős látványvilággal - varázslatos kosztümökkel és kellékekkel, nagyon erős és hatásos táncjelenetekkel. Mindemellett azonban rendkívül szigorúan és fegyelmezetten igyekeztem előtérbe helyezni a darab szövevényes és összetett történeti síkját, illetve a tánc nyelvére interpretálni annak dramaturgiáját. Ebben Hegedűs Sándor dramaturg igen nagy segítségemre volt (és van), hiszen a darab egyik legfontosabb szereplője a Hajdú Péter által megformált Frikk, aki prózai szereplőként lép színpadra. Frikk nem narrátor, hanem egy olyan szereplő, aki a darab aktív résztvevőjeként olyankor szólal meg, amikor a tánc már kevés ahhoz, hogy tényeket, információkat közöljön. Ez a táncelőadás tehát végtelenül összetett és sokrétű, amely egyszerre lesz képes hatni, mesélni, lenyűgözni és elgondolkodtatni."

Kérdésünk:  kicsoda Niniane?

A helyesen válaszolók közül tízen partnerükkel ellátogathatnak a Vidám Színpadra a Coincidance december 21-i előadására.