Bernadett

Nagyot szólt az I. Berlini Magyar Táncfesztivál

2014.12.27. 16:38

Programkereső

December 15-21. között hozott meg-megújuló energiát a német főváros adventi fényei mellé az első magyar kortárs táncfesztivál a Bakelit Multi Art Center szervezésében.

Tizenkét hazai társulat lépett fel tizenöt kortárs táncprodukcióval az egykori képkeretgyártó üzemből újjászületett berlini DOCK11-ben. A fesztivál elsődleges célja a kulturális együttműködés és mobilitás erősítése volt Berlin és Budapest között, de egyes koreográfiák reflektáltak a berlini fal leomlásának 25. évfordulójára is - a nemzetek és műfajok között húzódó határokra és persze azok átlépésére egyaránt. A fal mint a táncteret körbeölelő fizikum és mint szimbólum több helyütt jelen volt, ahogy a komfortzóna, a testi határok vagy éppen a tánc-, illetve a fizikális színház műfaji átlépése is.

There's an elephant in every room... - Fülöp László - I. Berlini Magyar Táncfesztivál
There's an elephant in every room... - Fülöp László - I. Berlini Magyar Táncfesztivál

A Bakelit M.A.C. már nemcsak a magyar fővárosban nyújt infrastrukturális hátteret hazai és nemzetközi kulturális projektekhez, valamint az ezek nyomán kialakuló multikulturális háttér támogatásához, de kiterjesztette feladatait hazai társulatok és előadások külföldi menedzselésére is. Terveik között van az első berlini kortárs magyar táncfesztivál folytatása, több külföldi város bevonása, illetve további kulturális projektek, kiállítások szervezése is.

A válogatásnál a Bakelit művészeti vezetőjének, Paróczay Csabának nem volt könnyű dolga, a hazai tánctársulatok között ugyanis hatalmas volt az érdeklődés a fesztivál iránt. Az általa előzetesen meghívott táncelőadások után fennmaradó öt-hat helyre több mint negyven produkció jelentkezett. Ezeknek többsége a DOCK11 nyújtotta helyi lehetőségek - elsősorban a hely nagysága, illetve az adott produkció magas szállítási költségei miatt esett ki, de nagy hangsúlyt fektettek a válogatásnál a magas színvonal mellett arra is, hogy a meghívott társulatok egymással jó közösségi háttért is ki tudjanak alakítani a berlini tartózkodás során.

Aukció - Gergye Krisztián - I. Berlini Magyar Táncfesztivál
Aukció - Gergye Krisztián - I. Berlini Magyar Táncfesztivál

A fesztivál nyitódarabjaként a Frenák Pál Társulat Intime című produkciójára esett a választás, amely hatalmas érdeklődésnek és sikernek örvendett a nemzetközi közönség előtt. De teltházak előtt mutatkozhatott be a magyar táncvilág színe-java az egyhetes rendezvény során: Réti Anna, a MU Terminál, a Tünet Együttes, Berger Gyula és Roos van Berkel, a Cipolla Collectiva, Szamosi Judit, a PR-Evolution, Ladjánszki Márta, a Mimage Pantomim Csoport és Fülöp László. A záróprodukció Gergye Krisztián Aukció című darabja volt, s bár a testfestéssel készült képek aukciójáról senki se vitt haza Gergye-festményt karácsonyi ajándék gyanánt, az előadás nyújtotta élmény mementóként marad velünk az új évre is.