Piroska

Galaktikus szörf, sötét romantika, digitális korszellem

2015.01.15. 14:12

Programkereső

A Trafó smART! sorozatában a low-tech és a high-tech, a technológiai innovációk találkoznak a színházzal, tánccal, performatív műfajokkal. Január 30-31-én a japán Hiroaki Umeda két szólójával folytatják az újdonságok bemutatását.

A Trafó olyan előadásokat mutat be, melyek analóg trükkrendszereikkel vagy éppen forradalmi technikai újításaikkal nyitnak új utakat az előadóművészetek területén. A színészek, zenészek, táncosok mellett immár feltalálók, szoftverfejlesztők, vagy akár szélmesterek és operátorok is komoly szerepet kaphatnak. A Trafó pedig boldogan biztosít helyet a számukra.

Holistic Strata - Hiroaki Umeda
Holistic Strata - Hiroaki Umeda

smART! január 30-án és 31-én folytatódik a japán Hiroaki Umeda két szólójával, a Holistic Strata-val és az Accumulated Layout-tal. Umeda fotós volt, dvd-ről tanult meg hip-hopot járni, aztán koreografált - és felrázta a fél világot. Ezúttal két, a vizualitás és a tánc határait elsöprő szólójával érkezik a Trafóba: hol egyszemélyes táncoló tájképpé változik, hol galaktikus hóviharban szörfözik. Digitális képek, különleges effektek, a fény és a mozgás párbeszéde koncentrálódik a két produkcióban. Extrém vízió a jövőből. Rosita Bosseau szerint. „...Umeda egyszerre a győztese és az áldozata egy magányos Star Wars-legenda epizódnak." Az előadásból készült trailerből kiderül, hogy a produkció soha nem tapasztalt élményekkel kecsegtet.

Japán-norvég-belga koprodukció a február 6-án és 7-én műsorra kerülő „léggömbbalett", amelynek már a címe is beszédes. Az oslói koreográfus Heine Avdal és a Tokióban kortárs tánc- és pszichológiai tanulmányokat folytató Yukiko Shinozaki A láthatatlan látható című produkciójában táncos, performatív és installációs elemek keverednek. Egy szférikus hangokkal megzenésített fekete birodalom kel életre a produkcióban, amiben a valóság és a képzelet közti határok teljesen elmosódnak. Egyszerre bizarr és varázslatos univerzumot teremt az előadás: sötét és lírai romantika elevenedik meg a színpadon Strauss Kék Duna keringőjére. Játékos, költői és filozofikus - igazi vizuális ajándék. 

Tavaly októberben szintén a sorozat keretei között járt a Trafóban a PiPS:lab. A nagy közönségsikert arató holland társulat március 27-én visszatér egy vadonatúj produkcióval. A Social Fiction egy trilógia, aminek második epizódja a kanadai premier után érkezik hazánkba, az európai turné egyik első állomásaként. A virtuális valóságot és a közösségi médiát humorosan és interaktívan kutató sorozat legújabb részében ismét megtervezhetjük saját jövőnket. A performerekből és feltalálókból álló társulat minden határt áttör színház, mozgókép, képzőművészet, számítógépes játék, zene között. Az interaktív futurisztikus jövőutazásban a PiPS:lab egy különleges mozgásérzékelő rendszert kombinál általuk fel- és kitalált speciális eszközökkel, lehetőséget teremt a 3D-s festésre, és kiszakítja a nézőket a realitásból. Igazi digitális korszellem sugárzik a friss produkcióból.