Antal, Antónia

Kövér táncosok döntik le a tabukat

2015.01.22. 16:25

Programkereső

Ön látott már elhízott, profi táncosokat színpadon táncolni? Valószínűleg nem. A Sydney Festival táncbemutatója január 22-25-én reflektorfénybe állítja a mellőzött testarányokat. VIDEÓval.

A beszédes Nothing to Lose címet viselő előadás a kövérséget kísérő sztereotípiákat és mítoszokat járja körül az átlagosnál nagyobb testmérettel rendelkező művészek közreműködésével.  A Force Majeure társulatot vezető Kate Champion kortárs koreográfus szerint a tánc világa egyáltalán nem reprezentálja a telt idomokat, ezért döntött úgy, hogy Kelli Jean Drinkwater művésszel és testpolitikai aktivistával összeállva felülvizsgálja a trendet, amely a táncot mint vékony, izmos testek által végzett mozgásformát könyveli el. A test akkor is fizikai valóság, ha nem felel meg az uralkodó ízlésnek, mégpedig így is lehet vonzó, erős és kreatív, állítják az alkotók, akik a castingon hét női és férfi táncost választottak ki, személyes történeteiket pedig beleszőtték az előadás anyagába.

A karrierjét plus size modellként kezdő Drinkwatert művészként és aktivistaként is a kövérség jelensége foglalkoztatja, ő például a megalapítója az első kövér női szinkronúszó csapatnak, de filmes, fotós projekteken, provokatív performanszokon keresztül is képviseli radikális testpolitikai nézeteit. A Sydney Festival pedig az ausztrál főváros legnagyobb művészeti rendezvénye, 1977 óta rendezik meg minden januárban. Magába foglalja az előadó- és képzőművészet minden ágát a kortárs és a klasszikus zenétől kezdve a táncon, a cirkuszon át a színházig.  

A Huffington Post cikkében művészi fotókat is megtekinthet a táncosokról.