Timót, Xénia

Elvándoroltak. Visszatáncolnak.

2015.01.27. 14:31

Programkereső

A koreográfusok maguk is vándorok, hiszen külföldön rendszeresen dolgozó alkotókról van szó. A Közép-Európa Táncszínház Vándornaplók tematikus, közös címmel két előadást mutat be a Várkert Bazárban január 29-én.

A Nemzeti Táncszínház műsoraként látható előadás két része - Mészáros Máté és Kun Attila alkotása - külföldi társulatoknál tapasztalatot szerzett koreográfusok vallomása útkeresésről, alkalmazkodásról, az otthonon kívüli létezésről. Hosszas érlelődést, belső formálódást követően az anyaföld hazahívó és megtartó ereje által ihletve osztják meg a külföldön szerzett tapasztalataikat.

Mészáros Máté A kezemet a fejembe hajtom című darabjában az egyén és a vele szemben álló tömeg találkozik most, hogy az azonos kérdésekre megtalálják a választ. A más által épített pályán és szabályok szerint kell játszaniuk, alkalmazkodniuk a környezetükhöz. Mészáros Máté jelenleg a világhírű belga fizikai színház, az Ultima Vez társulat tagja. Olyan koreográfusokkal dolgozott már gyütt, mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy és Robin Orlin.

Vándornaplók - Közép-Európa Táncszínház
Vándornaplók - Közép-Európa Táncszínház

A Peregrinusban Kun Attila színpadi formába öntötte utazásai érzelmi és gondolati esszenciáit. Az örökített kultúra - nem színpadi, hanem nemzeti - stigmái, a külföldi kultúra nyomai, a „messziről jött ember" sorsa, az anyaföld elengedő és befogadó gesztusai, mind-mind fontos és mély kérdések, melyek inspiráló „útitársai" koreográfiái elkészítésében.

Kun Attila tagja volt a világhírű londoni Rambert Dance Company-nek, majd később szólistaként a svájci Ballet Baselhez szerződött. Nemzetközi karrierje alatt olyan koreográfusokkal dolgozott, mint Jiri Kylian, Mats Ek, Christopher Bruce, Mauro Bigonzetti, Johan Inger, Rami Be'er, Ohad Naharin és Jorma Elo.