Zelma, Rajmund

Ön látta már Nurejevet bohóckodni?

2015.01.29. 14:30

Programkereső

Az orosz származású balett-táncos, Rudolf Nurejev bevállalta: a hírességek közül elsőként, 1978-ban sztárvendégként szerepelt a Muppet Show 213. epizódjában.

Az anekdota szerint a Muppet Show készítői eleinte nehezen tudták rávenni a sztárokat, hogy nevüket és arcukat adják egy komédiához, Nurejev szereplése után azonban szinte tolongani kezdtek a filmstúdió ajtaja előtt a két lábon járó színház- és filmtörténeti legendák. A balett-csillag megjelenése egy ilyen bizarr showban gyökeresen megváltoztatta mind a közvéleményt, mind a szakma megítélését a Muppet Showról.

Amikor a készítők feltették a kérdést Nurejevnek, hogy milyen karaktert alakítana legszívesebben a showban, így válaszolt: "Nagyon szívesen előadnék egy pas de deux-t Miss Piggyvel." Ez a válasz gondolkodóba ejtette a forgatócsoportot, mivel ez a báb nem létezett akkor még deréktól lefelé. A készítők tehát létrehoztak egy új karaktert, egy teljes alakos balerina jelmezt (the Ballerina Pig), ami tökéletesen elrejtett egy valódi balerinát, így valóra válhatott Nurejev kívánsága.

Nurejev és Miss Piggy
Nurejev és Miss Piggy

Természetesen a jelenetnek nem csak filmtörténeti jeletnősége van, de egy fontos sztereotípiára is felhívja a figyelmet, miszerint a tánc csak a pillekönnyű, légies alkatú nőknek való. És hogy a klasszikus Miss Piggy karakter is megjelenjen a csodás balett-táncos oldalán, az epizód végén Nurejev elénekelt vele egy duettet.  Nurejev számára egyébként nem volt ismeretlen a filmvászon, hiszen 1972-ben szerepet vállalt az I am a dancer című angol/francia dokumentumfilmben is.